Kroatische militairen volgen cursus op Texel

DE COCKSDORP, 27 JULI. Tien Kroatische militairen volgen deze week op Texel een cursus parachute-springen. Zij behoren tot een groep van achttien Kroatische soldaten die vorige week de Vierdaagse van Nijmegen liepen. De overige acht brengen deze week zoals duizenden andere toeristen op het eiland door, aan het strand en op de fiets.

De ministeries van buitenlandse zaken en justitie onderzoeken vandaag of de opleiding van de Kroaten op Texel toelaatbaar is. Het ministerie van defensie heeft geen enkele bemoeienis met de zaak. “Al kwamen ze uit IJsland”, zegt een woordvoerder van het departement, “dan nog zouden we er niks mee te maken hebben. Zoals dat ook geldt voor het meelopen vorige week van deze Kroaten met de Vierdaagse.” De woordvoerder van Defensie onderstreept dat de cursus parachute-springen op Texel een niet-militaire opleiding is.

Volgens directeur B. Rienks van het Paracentrum Texel BV in De Cocksdorp waren de achttien Kroaten al sinds hun vertrek uit Kroatië, waar ze gelegerd waren in de havenstad Dubrovnik, van plan om na de Vierdaagse een week Texel vast te knopen. “En ze zullen ook wel wat publiciteit voor hun land willen maken”, aldus Rienks, die vandaag veel journalisten maar nog geen enkele ambtenaar van Justitie of Buitenlandse Zaken in het Paracentrum kon verwelkomen.

De tien Kroatische cursisten begonnen gisteren met theorielessen, vanavond gaan ze de lucht in voor hun eerste sprong. Ze maken elk acht sprongen, waarna ze met zogeheten ronde-bollen-parachutes opgaan voor het A-brevet. Bij de theorielessen trad M. Dereta, een Nederlander van Kroatische afkomst, als tolk op. Dereta is als free-lance vrije-val-cameraman aan het Paracentrum verbonden. Evenals een groep van 30 Duitse Bundeswehr-soldaten die momenteel op Texel springt, lopen de Kroaten tijdens de cursus in uniform rond. Dat is gebruikelijk, zegt directeur Rienks. Behalve Duitse militairen komen Belgische, Deense, Franse en Italiaanse militairen regelmatig naar Texel voor een opleiding parachute-springen.

De Kroatische gasten logeren in een door Texelaren beschikbaar gestelde tent op een camping bij Oosterend.