Kracht Novacek geeft doorslag in finale Melkhuisje

HILVERSUM, 27 JULI. Na zijn eerste toernooizege van dit seizoen kon het humeur van tennisser Karel Novacek niet meer stuk. Glimlachend en hersteld van de vermoeidheid liet hij zich een half uur na de wedstrijd door toernooidirecteur Piet van Eijsden rondleiden in het uitgebreide promodorp dat op het Melkhuisje in Hilversum even prominent aanwezig was als het centrecourt. Met een glas champagne in de hand deelde hij handtekeningen uit aan de sponsors en accepteerde hij de hem toegestopte presentjes.

De 27-jarige Tsjechoslowaak won gisteren het Open Nederlands tenniskampioenschap in Hilversum. In een bij vlagen boeiende finale versloeg hij de Spanjaard Jordi Arrese met 6-2, 6-3, 2-6 en 7-5. Daarmee kreeg het Melkhuisje dezelfde winnaar als in 1989. In het dubbelspel waren de Nederlanders Paul Haarhuis en Mark Koevermans (6-7, 6-1 en 6-4) te sterk voor het Zweedse duo Tillström en Renström.

Novacek was gelukkig. Zijn vrouw hoopt volgende week te bevallen van een dochter. Hij wil bij de geboorte zijn en het olympische tennis laat hij links liggen. Eindelijk een kans zijn vrouw bij te staan. Zij begeleidde hem na hun huwelijk in de tweede week van Wimbledon in 1990 immers al twee jaar op zijn eindeloze reizen langs de tennisbanen. Zij stond klaar bij hoogtepunten en tegenslagen.

De sportman antwoordde op de onvermijdelijke vraag over de politieke situatie in zijn geboorteland Tsjechoslowakije. Dat zal uiteenvallen in twee landen: Tsjechië en Slowakije. “Maar het wordt geen schietpartij zoals in Joegoslavië”, voorspelde hij, “daarvoor zijn onze politici te slim.” Hij roemde Hilversum. Met mooi weer, paardrijden en fietsen was hij de week aangenaam doorgekomen. Slechts twee sets verloor hij. Volgend jaar komt hij graag terug en bij het afscheid bedankte hij "Piet' uitvoerig voor de gastvrijheid.

Op de baan won de kracht van Novacek het van de beweeglijkheid van Arrese. Novacek, vorig jaar november nog achtste van de wereld maar inmiddels gezakt naar een 23ste plaats, domineerde de eerste twee sets. Door de vertragingstactieken van Arrese, die met grappen en grollen het publiek op zijn hand probeerde te krijgen, raakte de Tsjech in de derde set zijn concentratie en zijn geduld kwijt. Maar hij herstelde zich in de vierde. Een servicedoorbraak bij 5-5 was voldoende voor de winst. Met een sterke forehand en een harde service (negen aces tegen twee van Arrese) beschikte de 27-jarige Novacek over twee wapens die voldoende zijn om zich op gravel tot toppers te rekenen. Zijn volleys aan het net en zijn dropshots missen de dodelijke precisie die op een snellere baan gewenst is.

De 1.91 meter lange Tsjech was gisteren 16 centimeter groter dan zijn tegenstander en kon ook vanaf de baseline de hoge topspinballen van de Spanjaard vroeg nemen. Een winnend punt van Novacek eindigde meestal als een streep langs de lijn. Het bijtertje Arrese had in de kwartfinale tegen de Belg Bart Wuyts en in de halve tegen de Zweed Mikael Tillström nog voldoende diepte in zijn spel kunnen leggen om grotere en sterkere tegenstanders te verslaan. Tegen de kracht en precisie van Novacek kwam hij eenvoudig te kort. Zowel in de eerste als in de tweede set brak Novacek snel door de service van Arrese en nam hij een 3-0 voorsprong. In de derde set was hij te gehaast en stokte zijn spel. Maar in de vierde set kon Novacek weer het geduld opbrengen met zijn "winner' te wachten tot de kans daar was. Al in de eerste game kreeg hij drie breakpunten, in de elfde verzilverde hij er één.

Novacek verdiende met zijn eerste toernooizege ruim een halve ton. Vorig seizoen was zijn beste tot nu toe en sloeg hij meer dan een miljoen gulden bij elkaar. Hij speelde maar liefst dertig toernooien en schreef er vier op zijn naam: Hamburg, Kitzbühl en Praag op gravel en Auckland op hardcourt. Door mindere resultaten raakt hij in 1992 veel punten kwijt en zakt hij op de wereldranglijst. Op Wimbledon moest hij zich met een rugblessure terugtrekken voor de eerste ronde. Na anderhalve week gedwongen rust bereikte hij in Gstaad de kwartfinale en vorige week in Stuttgart de halve finale.

Organisator Van Eijsden kon de vriendelijke woorden van Novacek gebruiken. Hij ontbeerde dit jaar een hoofdsponsor en kreeg de begroting van 1,8 miljoen gulden met moeite rond. “Maar ik verwacht dat die problemen eenmalig zijn. Anders gaat de lol er wel van af”, zei Van Eijsden. Het toernooi moet volgens hem de komende jaren in dezelfde opzet te spelen zijn. Binnenkort hoopt hij een contract te tekenen met een hoofdsponsor voor de volgende editie.

Dan resteren nog de wensen van de ATP, de internationale tennisorganisatie die het circuit organiseert waar het Melkhuisje graag onderdeel van blijft. De ATP stelt eisen waar de lokatie dit jaar nog niet aan voldeed. De spelers hadden last van de kruip- en sluiproutes voor het publiek rondom het centercourt. Baan 1 lijdt onder het lawaai van de hoofdtribune, het centercourt, baan 2 en 3 liggen gedeeltelijk in de schaduw en de kleedkamers zijn te klein. Het tennispark krijgt ongeveer drie jaar een nieuw onderkomen. Daar zal de club begin september met de gemeente over onderhandelen.

    • Remmelt Otten