Geen actie via Franse media voor Maastricht

PARIJS, 26 JULI. Een "pro-Maastricht' campagne van de Franse regering is deels afgelast nadat de toezichthoudende autoriteit voor radio en televisie (CSA) de kostbare publiciteit (begroting acht miljoen gulden) als onwettig had bestempeld. Deze tegenslag heeft de regering in het defensief gedrongen tegenover tegenstanders van "Maastricht', die de campagne als “schandalig misbruik van openbare fondsen” hebben veroordeeld.

Twee maanden voor het referendum over het Verdrag van Maastricht wilde de regering de Fransen mobiliseren "ja' te zeggen. Jacques Séguéla, een reclame-expert die bij president Mitterrand en de socialistische partij kind aan huis is, ontwierp in enkele weken een campagne die deze week van start zou gaan onder het motto "Europa is volwassen. Laten we het zijn meerderheid geven'.

Bijna 7000 grote affiches met deze oproep en uitspraken van anonieme Fransen (“Er is wel genoeg oorlog geweest”) zijn vanaf vandaag in het gehele land te zien. Maar de spotjes waarin dergelijk optimisme werd verkondigd, mogen niet op radio en televisie worden uitgezonden. De CSA bepaalde dat de regering alleen informatie mag geven en geen standpunt mag innemen in een dergelijke publiciteitscampagne.

Het besluit van de "waakhond' van radio en tv was koren op de molen van de tegenstanders van "Maastricht'. De gaullist Philippe Séguin, een van aanvoerders van de nee-zeggers, sprak van “schandalig misbruik van openbare fondsen door dieven”. De conservatief Philippe de Villiers, die strijdt voor het behoud van de Franse waarden, riep zijn landgenoten op een klacht bij de justitie in te dienen wegens misbruik van belastinggeld.

De regering is door deze verwikkelingen in verlegenheid gebracht. Elisabeth Guigou, de staatssecretaris voor Europese zaken, betreurde dat Séguin tot beledigingen is vervallen. Volgens haar heeft de regering de “plicht campagne te voeren voor een internationaal verdrag”. Maar omdat met polemiek weinig of niets gewonnen kan worden, lijkt de regering er verder maar het zwijgen toe te doen.

    • Jan Gerritsen