Floris-Jan Bovelander wijst Oranje de weg

TERRASSA, 27 JULI. Floris-Jan Bovelander heeft op de eerste olympische hockeydag een optie genomen op de eretitel topscorer. De Amsterdammer zette gisteren met vier doelpunten uit strafcorners zijn stempel op het duel tegen de vermolmd ogende ploeg van het GOS. Nederland won, dank zij nog een bijdrage van Gijs Weterings, met 5-2.

Toch plaatste coach Hans Jorritsma wat kritische kanttekeningen bij de prestatie. “We hebben nu een doelsaldo van plus drie, maar dat had eigenlijk vandaag plus vijf of zes moeten zijn”, zei hij. “De twee tegentreffers werden te gemakkelijk weggegeven.”

Ook Spanje (3-0 tegen Nieuw-Zeeland) en Pakistan (4-1 tegen Maleisië), Oranjes concurrenten in groep B, kwamen tot een voordelige marge van drie doelpunten. Morgen staat Nederland voor de eerste grote test tegen Spanje.

Pieter van Ede, nauwelijks hersteld van een dijbeenblessure, maakte een verrassende rentree als voorstopper. Jorritsma: “Ik wilde hem vandaag perse in actie zien. Met die belangrijke wedstrijden in het verschiet had ik zekerheid nodig over zijn inzetbaarheid. In de rust wist ik dat het goed zat.”

Na een serie van negentien wedstrijden zonder nederlaag tegen de Sovjet-Unie was dit het eerste treffen tegen het sinds kort door wodka-producent Smirnoff gesponsorde GOS, dat steunde op de sterk verouderde "hap' uit het verleden van vooral veel spelers uit Alma Ata.

“Ik vond de Russen een stuk minder dan een jaar geleden”, aldus Jorritsma. “Daarom was er een goede gelegenheid een hogere score te bereiken. Maar we speelden niet best. In het centrum van de aanval en op de linkervleugel schoten we tekort.” Daarmee doelde de coach op Maarten van Grimbergen en Weterings, die niet konden meekomen bij de snelle acties van Taco van den Honert.

In de eerste helft onstonden ook enkele angstige momenten voor het doel van Frank Leistra. Daar tussendoor maakte Bovelander met een hoge push zijn eerste doelpunt uit een korte hoekslag. Zijn eerste twee pogingen waren op niets uitgelopen. Uit de zevende corner scoorde "Floppie' op identieke wijze. Uiteindelijk zou hij op een score van vier uit twaalf uitkomen.

Zonder verder tot groots spel te komen voerde Nederland in de tweede helft de score op tot 5-1, waarna de tientallen Oranje-supporters uitgelaten een rondedansje maakten. Daar kon het tegendoelpunt van Depoetatov niets aan veranderen, al drukte dat wel de stemming bij Jorritsma.