Filialen AH en Vendex Food per 1 januari tot half 7 open

ROTTERDAM, 27 JULI. Alle 550 filialen van Albert Heijn en de 450 supermarkten van de Vendex Food Group (Edah, Dagmarkt, Torro en Basismarkt) zullen met ingang van 1 januari volgend jaar van maandag tot en met vrijdag tot half zeven open blijven. Op zaterdag zal de sluitingstijd van vijf uur gehandhaafd blijven. Dit hebben woordvoerders van Albert Heijn en Vendex vanmorgen bevestigd.

Hiermee maken de grootwinkelbedrijven gebruik van de mogelijkheden van de nieuwe winkelsluitingswet. Winkels mogen met ingang van volgend jaar 55 in plaats van 52 uur per week open blijven.

De voorgenomen verruiming van de winkeltijden stuitte lange tijd op verzet van de Dienstenbonden FNV en CNV. In maart vorig jaar hebben de bonden uiteindelijk onder voorwaarden ingestemd met de nieuwe sluitingstijden. Daarover zijn destijds afspraken in de CAO voor de 160.000 werknemers van supermarkten vastgelegd. Later zijn die afspraken in de andere detailhandel-CAO's overgenomen.

Werkgevers en werknemers spraken onder andere af dat werknemers in de grotere filialen (meer dan 15 werknemers) op basis van vrijwilligheid meedoen aan de langere openingstijden. Dat geldt niet voor werknemers die nieuw in dienst treden, omdat zij al weten dat de winkels tot half zeven open blijven. Verder is overeengekomen dat de supermarkten terughoudend zijn bij het langer open zijn op zaterdag. De AH-woordvoerder zei dat AH niet het idee heeft dat de klant daar behoefte aan heeft. Na een jaar zullen de werkgevers en de bonden kijken of de afspraken werkzaam zijn.

De supermarkten verwachten niet direct een hogere omzet van de verruiming van de openingstijden. De nieuwe maatregel zal de onderlinge verhoudingen niet verstoren, omdat de concurrentie ook extra kosten maakt om de winkel langer open te houden, aldus Vendex. Albert Heijn hoopt de extra kosten te compenseren door bijvoorbeeld 's ochtends minder mensen in te zetten.