Executies gemeld in Soedanese stad

NAIROBI, 27 JULI. De Soedanese regeringstroepen voeren sinds twee weken op grote schaal standrechtelijke executies uit onder burgers in de belegerde zuidelijke stad Juba. Dit vertellen Zuidsoedanezen die van Juba naar de Soedanese hoofdstad Khartoum zijn gevlucht.

Een ooggetuige vertelde zelf de executie van acht oudere mannen te hebben waargenomen. De mannen waren door regeringsmilitairen uit hun huis gehaald en onmiddellijk op straat doodgeschoten. Talrijke andere bewoners die Juba hebben verlaten vertellen gelijkluidende verhalen.

Juba, een middelgrote stad van ruim een kwart miljoen inwomers, ligt sinds een maand onder vuur van de rebellen van het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA). In de laatste maanden heeft het SPLA 14 stadjes moeten prijsgeven aan het efficiënter opererende regeringsleger. In een poging zijn prestige wat op te vijzelen heeft het SPLA vervolgens de aanval geopend op Juba onder de codenaam Operatie Junglestorm. Unaniem vertellen alle reizigers over een hoog aantal gewonden en doden onder de burgerbevolking door de beschietingen op de stad door de rebellen.

De regeringstroepen, zo lijkt het, nemen nu wraak op de bewoners van Juba, die zij ervan verdenken het SPLA te steunen. De buitenwijken in het zuiden en zuidoosten waar het SPLA aanviel, zouden met de grond zijn gelijkgemaakt. De kampen van ontheemden aan de rand van de stad zijn ontruimd.

Juba is inmiddels afgegrendeld van de buitenwereld. Het SPLA is erin geslaagd de lokale luchthaven te sluiten. Sinds woensdag kan er geen enkel vliegtuig meer landen, waarmee de stad ook afgesloten is geraakt van iedere voedselhulp. Het officiële Soedanese persbureau SUNA heeft gemeld dat zaterdag een Hercules C-130 van het leger bij Juba is neergestort “wegens slecht zicht”.

Alle buitenlandse hulporganisaties hebben in opdracht van de regering de stad verlaten. De gouverneur van de regio Equatoria, waarin Juba ligt, deed onlangs een dramatisch verzoek om voedselhulp. Dezelfde dag nog gaf de regering in Khartoum echter een verklaring uit waarin werd gezegd dat er geen sprake was van voedseltekorten in Juba. Tot zover onze correspondent. Een hoge Soedanese regeringsdelegatie is dit weekeinde in Teheran gearriveerd, aldus het officiële Iraanse persbureau IRNA, om onder andere over een Iraanse rol bij de oliewinning in Zuid-Soedan te praten. De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron is onlangs uitgekocht door een Soedanese maatschappij die is gelieerd aan het fundamentalistische Nationaal Islamitisch Front. De maatschappij mist echter specifieke olie-deskundigheid.

    • Koert Lindijer