Duitse tv kwam met volleybal

Volleybalfans waren gisteren boos op de NOS. De wedstrijd Nederland-Cuba werd op de vaderlandse televisie afgedaan met een samenvatting, terwijl de Duitse televisie de wedstrijd life uitzond. Heinze Bakker is eindredacteur van het NOS-programma Studio Sport.

Waarom bracht de NOS alleen een samenvatting?

“Alle Europese landen hebben permanent contact met de Spelen in Barcelona via drie kanalen, wij ook. De inhoud van die kanalen is het gevolg van langdurig overleg tussen Europese zenders. Iedereen heeft zijn specifieke wensen ingebracht en na veel geplus en gemin is daar het aanbod uitgekomen zoals wij dat hier in Hilversum binnen krijgen. Niet ieder land heeft gekregen wat het wilde, het onvermijdelijke gevolg van al die opgestapelde wensen. Zo hebben wij de poulewedstrijden van het hockey en het volleybal niet. Wel bestond de mogelijkheid van een eigen kanaal voor ieder land afzonderlijk, een zogenoemde unilaterale verbinding. Wij hebben zo'n verbinding in de avonduren voor Studio Barcelona, een programma van een half uur over de Nederlandse verrichtingen.”

Maar had die volleybalwedstrijd niet via zo'n speciale verbinding kunnen worden uitgezonden?

“Zo'n unilaterale verbinding kost 250 gulden per minuut. Een volleybalwedstrijd van drie uur kost 45.000 gulden. Maar je bent meer geld kwijt, want gedurende die drie uur kan je niet uitzenden wat je over die andere kanalen binnen krijgt. Dat moet worden opgenomen en weer apart worden gemonteerd. Drie uur volleybal "life' kost dan al gauw 55.000 tot 60.000 gulden. Dat vinden we te duur.”

Had die wedstrijd dan niet gewoon van de Duitsers kunnen worden overgenomen?

“Ja, maar dan moet je gaan tapen en dat doen we niet. De Duitsers hebben wat meer geld in de buidel en beschikken permanent over zo'n unilateraal kanaal. Als wij ze om die wedstrijd hadden gevraagd hadden we alsnog moeten betalen. De wedstrijd was voor de Duitsers trouwens een opvuller, ergens halverwege zijn ze naar het wielrennen gegaan. Dat Nederland met volleyballen verliest van Cuba wil nog helemaal niet zeggen dat ze niet in de finales komen. En die finales worden wel uitgezonden.”

    • Zeger Luyendijk