Dream Team maakt van Spelen een basketbalshow

BARCELONA, 27 JULI. De Angolezen werden gistermiddag met 116-48 door het Amerikaanse Dream Team van het olympische basketbalveld geveegd, maar desondanks lachten ze na afloop hun tanden bloot. Hun nummer twaalf, David Bartolomeu Dias, had het meeste plezier. Hij mocht op de foto met Magic Johnson en kreeg na afloop in de kleedkamer ook nog een handtekening van Michel Jordan. “Ik heb genoten”, vertelde Dias met glinsterende ogen. Hij had Angola ook nog haar enige voorsprong in de wedstrijd bezorgd, 2-1 na 37 seconden. Het werd 5-5, 7-7, toen ineens 38-7 en het partijtje kat en muis was gespeeld.

De Amerikanen hopen in de komende twee weken op sterkere opponenten dan Angola, de kampioen van Afrika. Maar heel veel sterker zal de tegenstand niet worden. De elf miljonairs en een toekomstige miljonair uit de Verenigde Staten zijn onverslaanbaar en onbenaderbaar. Tijdens het pre-olympisch toernooi in Portland wonnen ze hun wedstrijden met een gemiddelde voorsprong van 51,5 punten. De Amerikaanse coach Chuck Daly vroeg het hele evenement geen time-out aan. Hij had niet geweten wat hij tegen zijn spelers moest zeggen.

Als er een gouden medaille vaststaat in Barcelona dan is het die bij het mannenbasketbal. Alleen door een echt wonder of een incident zoals een algehele voedselvergiftiging in het team kan het anders lopen. De profs uit de miljoenenleague NBA hebben het alleen moeilijk met zichzelf op de trainingen en daar wordt volgens hun dan ook het echte droombasketbal gespeeld. Het team van Jordan won verleden week na een zinderende strijd met 40-38 van het team van Johnson. De lange mannen waren na dat half uurtje vermoeider dan na een hele wedstrijd tegen Angola, Cuba of Argentinie.

Is het dan wel leuk dat het droomteam op de Olympische Spelen speelt? Van een strijd om het goud is geen sprake. Het heeft meer met de Harlem Globetrotters te maken, een show met sterren en weerloze figuranten. Dat gaat misschien snel vervelen. De basketbalfanaten vinden het nu in ieder geval nog fantastisch. Ze zijn blij dat de hele wereld nu eens kan zien hoe hun sport echt moet worden gespeeld. Bij de rest zijn de meningen verdeeld. Een gerespecteerd erelid van het Internationaal Olympisch Comite uit Porto Rico, German Rieckehoff, heeft het “onzinnig” genoemd dat een team met “spelers die alleen met de verkoop van t-shirts al drie miljoen dollar verdienen” in Barcelona meedoen. En leden van het olympische USA-team hebben hier en daar lopen mokken over het feit dat de basketbalploeg alle interesse van toeschouwers en pers opeist. “Het lijkt soms wel of er op de Olympische Spelen alleen maar wordt gebasketbald.”

De belangstelling voor de basketballers is overweldigend. Voor kaartjes voor de finale van 8 augustus zijn nu al prijzen van 5000 gulden geboden. Overal waar ze verschijnen is het spitsuur en The New York Times noemde ze al de Amerikaanse Beatles. Ze kregen vrijdag bij aankomst in Barcelona een ministersbehandeling. Honderden politiemannen vormden een blokkade en in de lucht cirkelden de helikopters in de rondte. De adoratie gaat weleens te ver. Zo betrapte speler Karl Malone een Argentijnse tegenstander er bij het pre-olympisch toernooi op dat hij al tijdens de wedstrijd poseerde voor een foto met Magic Johnson die een ploeggenoot vanaf de bank zou maken. De Angolezen deden dat gisteren in Barcelona in ieder geval pas na het eindsignaal.

De basketballers zeggen geen boodschap aan de kritiek op hun aanwezigheid in Barcelona te hebben. “Wij kunnen er toch niets aan doen dat er zo veel interesse voor ons is”, aldus aanvoerder Magic Johnson. We just want to do our job. En dat is olympisch goud winnen. Want dat is, aldus multimiljonair Michael Jordan, het mooiste dat er is. Mooier nog dan het winnen van de NBA-titel. Jordan heeft al een gouden medaille. Behaald in 1984 toen hij nog in de universiteitscompetitie speelde. Jordan wil na een loodzwaar seizoen met Chicago Bulls zijn vakantie graag opofferen. Hij heeft zich eraan gestoord dat USA in 1988 na '72 voor de tweede keer in de olympisch historie geen olympisch basketbalgoud won.

Charles Barkley, de clown van het gezelschap, vindt het onzin dat hij en zijn teamgenoten als grootverdieners niet op de Olympische Spelen zouden mogen uitkomen. “Wij zijn niet de eerste professionals, maar nu wordt er ineens grote drukte gemaakt. We zijn niet anders dan anderen.” Ja, sputteren de critici tegen, maar waarom slapen jullie dan niet in het olympisch dorp met de rest van de olympische familie? “Omdat wij God in onze ploeg hebben”, antwoordde de jolige Barkley op een persconferentie van het Dream Team met bijna 1500 journalisten in de zaal. Hij doelde daarmee op ploeggenoot Michael Jordan die even daarvoor was gevraagd hoe het voelde om God te zijn.

Magic Johnson was serieuzer dan Barkley. Hij legde uit dat zijn team in het dorp geen leven zou hebben. De accredidatie van de basketballers nam vrijdag liefst vier uur in beslag omdat iedereen, het personeel en collega-sporters, de basketballers wilde zien, wilde aanraken en wilde spreken. Vervolgens liet coach Daley zijn twee langste mensen, Patrick Ewing en David Robinson, opstaan. “Wie heeft er een kamer voor deze jongens? Dat los je niet zo maar op.” Natuurlijk kent Daley de nog langere volleyballer Martin van der Horst niet. Die is 2.14 meter op zijn sokken en slaapt deze dagen ook gewoon in het dorp.

Het heeft, vertellen de basketballers, echt niets met arrogantie te maken. Wel zitten ze met een gezelschap van 120 personen, inclusief in totaal tien kinderen van de basketballers, in een bijna geheel afgehuurd vijfsterrenhotel in Barcelona. “Of dat in de olympische spirit past?”, vroeg John Stockton, een van vier blanken in de selectie, zich af. “Voor mij betekent dat van je tegenstanders winnen en niet met ze slapen.”

En met geld, zeggen de gouddelvers, heeft hun olympische optreden ook niets te maken. “We doen het gratis.” Ze spelen alleen voor hun vaderland. En dat is natuurlijk niet helemaal waar. In de Verenigde Staten wordt het olympische basketbalteam het grootste marketingproject in de historie van de sport genoemd en de bankrekeningen van de spelers zal er alleen maar van groeien. Veertig bedrijven hebben gezamenlijk veertig miljoen dollar besteed om het eliteteam als reclamemiddel te kunnen gebruiken. En dan zijn er nog de individuele contracten. De manager van speler Scottie Pippen heeft voorgerekend dat zijn client in de komende tijd door de Olympische Spelen twee a drie miljoen dollar extra aan inkomsten kan verwachten.

Op dat vlak is in Barcelona ook het enige probleem voor de basketballers te verwachten. Reebok heeft als sponsor van het Amerikaanse Olympische Comite een speciaal pak ontworpen die de medaillewinnaars van het land tijdens de prijsuitreikingen verplicht zullen moeten dragen. Michael Jordan, de trots van Nike, heeft al aangekondigd “no way in the world” het fabrikaat van de concurrent te zullen aantrekken. Vandaar dat er straks wat betreft het Dream Team toch nog sprake zal zijn van een spannend moment.

    • Hans Klippus