Coalitie levert Monique Knol brons op

ROTTERDAM, 27 JULI. De samenwerking van een rebel en een allemansvriend leidde gisteren tot de eerste medaille voor Nederland op de Olympische Spelen. Wielrenster Monique Knol eindigde als derde bij de wegwedstrijd voor vrouwen mede dank zij de steun van Leontien van Moorsel.

Als de coalitie in de laatste vijf ronden niet had gehaperd zou er misschien zelfs meer in hebben gezeten, meende bondscoach Piet Hoekstra.

Het goud was voor de Australische Kathy Watt, het zilver voor de Française Jeannie Longo. Knol was de snelste van het peloton. Ondanks die kleine wanklank was de Nederlandse, vier jaar geleden in Seoul olympisch kampioene, tevreden met haar plaats op het erepodium. En Van Moorsel was blij dat ze eraan had kunnen meewerken. De Spelen brachten daarmee in ieder geval al twee sporters nader tot elkaar, want een jaar geleden bezwoer Van Moorsel nog in Barcelona onder geen beding de sprint voor haar tegenpool Knol te willen aantrekken.

De roeiers Nico Riens en HenkJan Zwolle bereikten vanmorgen de halve finales in de dubbel-twee. Op het Banyoles-meer wonnen ze hun serie in een tijd van 6.31,90. In de twee zonder stuurman werden George van Iwaarden en Kai Compagner naar de herkansing verwezen, evenals skiffeur Frans Göbel.

In de zwemseries vanochtend stelde de Nederlandse afvaardiging zwaar teleur. Marcel Wouda bleef op de 400 meter wisselslag ruim zeven seconden boven zijn persoonlijke record en daarmee ver verwijderd van de finale. Ook Diana van der Plaats, Kira Bulten en Martine Janssen werden met teleurstellende tijden uitgeschakeld.

In het openingsweekeinde reikte zwemster Karin Brienesse op de 100 meter vrije slag niet verder dan een achtste plaats. Een grotere verrassing was echter de nederlaag van de wereldrecordhoudster Jenny Thompson en wereldkampioene Nicole Haislett tegen de Chinese Yong Zhuang. Na het verdwijnen van het superieure Oost-Duitsland staat China, dank zij de kennis uit de voormalige DDR, gereed om die positie over te nemen.

De Nederlandse hockeyheren wonnen met 5-2 van het GOS. Floris-Jan Bovelander scoorde viermaal uit een strafcorner.

Voor de volleyballers begon het toernooi met een verwachte nederlaag. Cuba was te sterk. Voor de Nederlandse wielerploeg restte na de 100 kilometer tijdrit vooral frustratie. De Wielren Unie had een ton geïnvesteerd in ultralicht materiaal, maar verder dan een negende plaats kwamen de ploeg niet op de discipline waarop de amateurs een reputatie hebben hoog te houden.