Bouw omstreden tempel in India tijdelijk gestaakt

AYODHYA, 27 JULI. Radicale hindoes, die twee weken geleden bij de Noordindiase plaats Ayodhya waren begonnen met de bouw van een tempel op de plaats van een moskee, hebben gisteren de bouwwerkzaamheden voor drie maanden gestaakt.

Hierdoor krijgt de regering van premier Narasimha Rao de gelegenheid het conflict over de omstreden tempel, dat India al jaren bezighoudt, tot een oplossing te brengen. De hindoes betogen dat de moskee, die al uit de zestiende eeuw dateert, op de plaats staat waar hun god Rama zou zijn geboren. De kwestie zorgde de afgelopen weken voor sterk verhitte gemoederen bij hindoes en islamieten; ten minste negen mensen kwamen bij ongeregeldheden om het leven, een bescheiden aantal vergeleken bij de bloedige incidenten om de tempel van twee jaar geleden toen zeker duizend mensen werden gedood. De nieuwe Indiase president, Shankar Dayal Sharma, die zaterdag in zijn nieuwe functie aantrad, deed een krachtig beroep op alle godsdienstige groeperingen de seculiere grondslag van de staat te respecteren. (Reuter, AFP)