Bank Crédit Lyonnais neemt belang Aerospatiale

PARIJS, 27 JULI. Crédit Lyonnais Frankrijk neemt een belang van 20 procent in het Franse staatsbedrijf Aerospatiale. Dit heeft het ministerie van economische zaken in Parijs bekendgemaakt.

Aerospatiale en het Italiaanse Alenia zijn partners met de Duitse vliegtuigfabrikant Dasa die Fokker zal overnemen. Aerospatiale en Alenia krijgen elk een belang van 25 procent in de houdstermaatschappij met Dasa en Fokker. Tussen Dasa, Aerospatiale en Alenia bestaat al samenwerking in het consortium Airbus en voor de gezamenlijke bouw van vliegtuigen voor de middellange afstand.

Crédit Lyonnais steekt 1,4 miljard franc (ongeveer een half miljard gulden) in de Franse vliegtuigfabrikant. In ruil daarvoor krijgt Crédit Lyonnais 20 procent van de aandelen. De financiële injectie stelt Aerospatiale in staat de kostbare ontwikkeling van nieuwe vliegtuigen en raketten voort te zetten.

De stap past in de strategie van de Franse regering om de nationale industriesector een impuls te geven door aandelen van deze branches uit te zetten in de door de staat gecontroleerde financiële bedrijven. Vorig jaar nam Crédit Lyonnais een aandeel van 20 procent in Usinor Sacilor en onlangs kocht de Banque Nationale de Paris een aandeel van 8,8 procent in Air France.

Aerospatiale boekte vorig jaar een winst van 213 miljoen franc, tegen een verlies van 396 miljoen franc in 1990. Analisten zien de toekomst van het bedrijf echter somber in door een forse daling van het aantal orders voor toestellen voor de burgerluchtvaart. Eerder dit jaar maakte de toenmalige Aerospatiale-topman Henri Martre bekend dat zijn bedrijf voor het einde van 1992 2 miljard franc nodig had om nieuwe ontwikkelingen te kunnen realiseren. (AP)