Arrestaties onder garde vermoorde president Boudiaf

ALGIERS, 27 JULI. Tien leden van de speciale beveiligingseenheid die de vermoorde Algerijnse president Mohamed Boudiaf bewaakte zijn in verband met de moord gearresteerd.

Dat heeft de voorzitter van de regeringscommissie die de zaak onderzoekt, Kamel Razzak Bara, zaterdag meegedeeld. Boudiaf werd 29 juni in de stad Annaba doodgeschoten. De feitelijke dader, Lembarak Boumaraf, een tweede luitenant die later naar zijn religieuze overtuiging verwees, werd diezelfde dag gearresteerd. Razzak Bara zei echter dat de commissie niet van mening is dat de moord door één man kan zijn georganiseerd en uitgevoerd. Hij onderstreepte “de totale afwezigheid van orders” en “het gebrek aan coördinatie binnen de beveiligingseenheid, en kwam uit op “medeplichtige passiviteit”. Hij leverde tevens kritiek op de hoge officier die verantwoordelijk was voor de overplaatsing van Boumaraf naar de eenheid, op het laatste moment. Daarbij wees hij erop dat Boumaraf bekend stond als een moslim-fundamentalist. Na enkele weken van betrekkelijke rust is het vrijdag bij verscheidene moskeeën in Algerije na het gebed weer gekomen tot fundamentalistische demonstraties, waarbij vrouwen naast opgroeiende jongeren en kinderen aan het hoofd waren geplaatst. Gewapend ingrijpen door veiligheidstroepen leidde tot vier doden, onder wie twee meisjes van 15 en 17 jaar. Meer dan 300 mensen werden gearresteerd. (Reuter, AFP, AP)