Zambia: akkoord over herstructurering schuld

PARIJS, 25 JULI. De buitenlandse schuld van Zambia wordt aanzienlijk verminderd. Hiertoe hebben vertegenwoordigers van de schuldeisende landen, verenigd in de Club van Parijs, donderdag in Parijs besloten. Het akkoord werd gisteren wereldkundig gemaakt door het ministerie van financiën in Parijs, dat optreedt als secretariaat van de Club van Parijs.

Het ministerie wilde niet zeggen hoe groot het deel van de schuld is dat wordt geherstructureerd. Betrokkenen hebben echter onthuld dat het gaat om 920 miljoen dollar. De totale buitenlandse schuld van Zambia bedroeg in juli 6,5 miljard dollar. 2,3 Miljard dollar daarvan betreft leningen door leden van de Club van Parijs. De schuld is een van de grootste van het Afrikaanse continent ten zuiden van de Sahara.

De maatregel is bedoeld om de slechte economische toestand in het land een impuls te geven. Zambia wordt evenals andere landen in zuidelijk Afrika geteisterd door langdurige droogte. Zambia is in samenwerking met het IMF bezig met een economisch hervormingsprogramma.

De schuldeisende landen hebben nog geen beslissing genomen over de periode en de voorwaarden voor de herstructurering van de schulden. De landen die Zambia geld hebben geleend zijn Duitsland, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Japan, Groot-Brittannië, Zweden en Zwitserland. (Reuter, AP)