Weekoverzicht

Niet alleen in Nederland hield het vliegtuig-nieuws de gemoederen deze week flink bezig, ook in het buitenland was deze sector in beweging. Zo maakte de Duitse regering bekend dat zij 27,8 procent van haar meerderheidsbelang van 52,9 procent in de luchtvaartmaatschappij Lufthansa kwijt wil. De overheid wil 25,1 procent overhouden als "blokkaderecht'. De stap past in een breder privatiseringsprogramma van de Duitse overheid, waaronder ook de Duitse spoorwegen, Deutsche Telekom en de vliegtuigfabrieken Messerschmidt/ Bölkow/ Blohm (MBB) vallen.

British Airways neemt een belang van 21 procent in USAir, de op vijf na grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. De Britten moeten 1,26 milard gulden neertellen voor dit aandeel, dat hen toegang verschaft tot de Amerikaanse luchtvaartmarkt. USAir maakte overigens een verlies bekend van 73 miljoen gulden over het tweede kwartaal van dit jaar.

De Europese Commissie wil dat lidstaten die hun luchtverkeerssystemen vervangen zich bij hun keus beperken tot apparaten die aan gemeenschappelijke normen voldoen. De tientallen verschillende systemen leiden tot steeds meer vertragingen in het luchtverkeer, waardoor jaarlijks naar schatting 54.000 vlieguren verloren gaan. Vorige week hielden vliegmaatschappijen handtekeningenacties onder passagiers tegen de vertragingen.

In Brussel bleek dat een meerderheid van de EG-landen nog geen bedragen wil vaststellen voor extra hulp aan de armere lidstaten. De bijna 1,6 miljard ecu die de Europese Commissie had gereserveerd voor het cohesiefonds werd van de ontwerpbegroting voor '93 afgevoerd. Hetzelfde gebeurde met de 202 miljoen ecu voor de introductie van HDTV-televisie.

Alan Greenspan, de voorzitter van de Federal Reserve (het stelsel van Amerikaanse centrale banken), kreeg het deze week zwaar te verduren in de Amerikaanse senaat, waar hij zijn halfjaarlijkse visie op de nationale economie presenteerde. Hij voorziet voor de tweede helft van dit jaar economische groei en een daling van de werkloosheid. De senatoren klaagden dat het al de derde keer was dat Greenspan dat verhaal afstak en dat tot nu toe weinig van de rooskleurige voorspellingen uitgekomen waren.

De dollar maakte opnieuw een slechte week door. Aan het begin van de week zakte de Amerikaanse munt tot 1,64 gulden. De meeste beurzen verkeerden in een nerveuze stemming. De Nikkei-index daalde maandag onder de psychologische grens van 16.000 punten. In de loop van de week trok de dollar aan en sloot gisteren op 1,69 gulden.

Ook in Groot-Brittannië blijft de economische malaise goed voelbaar. De regering besloot deze week om streng te gaan letten op de overheidsuitgaven. Voor dit jaar wordt een tekort van 28 miljard pond op de begroting verwacht, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

In een poging stijging van de hypotheekrentes te voorkomen verlaagde de regering in Londen de rente op staatsobligaties. De regering was bang dat verhoging van de hypotheekrente het vertrouwen van de consument verder zou schaden en de economische malaise zou verscherpen.

Het Britse staatsmijnbouwconcern British Coal heeft in het afgelopen boekjaar een winst behaald van 170 miljoen pond. Vorig jaar boekte het concern een winst van 78 miljoen pond. British Coal staat op de nominatie om te worden geprivatiseerd.

In de Oostduitse export-industrie is grote onrust ontstaan over het maandenlange uitblijven van afgesproken Russische orders ter waarde van 13 miljard mark. de orders zijn van levensbelang voor de export-industrie van de voormalige DDR. Tot 1991 exporteerde Oostelijk Duitsland jaarlijks voor 20 à 30 miljard mark naar de Sovjet-Unie. Een hoge delegatie uit Bonn is in Moskou om opheldering te vragen.

    • Friederike de Raat