SATÉ VOOR OP DE BARBECUE

Barbecuen was bij mij uit de gratie geraakt. Zo'n gedoe. En de prachtige spiezen die ik maakte - kleurrijk, met paprika, courgette en ui - leverden uiteindelijk niet het beoogde resultaat op. Ze wilden maar niet gelijkmatig gaar worden. Het zonnige zomerweer heeft me ertoe verleid het barbecuestel weer van stal te halen. Ik besloot het nu eens te zoeken in eenvoud, en met groot succes. Het klapstuk was malse saté van varkenshaas.

Voor 12 stuks:

2 varkenshaasjes (ongeveer 550 gram)

3 eetlepels ketjap manis

3 eetlepels citroensap

3 eetlepels olie

eventueel 1 eetlepel ketchup of 1 theelepel sambal

12 satéstokjes

Snijd de varkenshaasjes doormidden en vervolgens elke helft in 9 stukjes. Roer een marinade van de ketjap, het citroensap, de olie en eventueel de ketchup of de sambal. Roer de stukjes vlees erdoor en laat ze een uur of langer marineren. Week de satéstokjes in koud water om te voorkomen dat ze op de barbecue verbranden. Verdeel het vlees over de stokjes. Als brandstof voor de barbecue valt te denken aan een mengsel van houtskool en briketten. Rooster de satés in zo'n 10 minuten rondom gaar. Serveer ze met pindasaus. Geef er een salade bij.

Ik maakte de salade van 400 gram gekookte sperziebonen, 1 komkommer, 3 tomaten, 1 blikje artisjokharten, 2 gekookte eieren, 50 gram olijven en een dressing van azijn, olie, zout, peper en basilicum.