Reacties Fokker-akkoord zijn overwegend positief; Fokker-klanten verwachten geen verandering in relatie

ROTTERDAM, 25 JULI. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen met toestellen van Fokker in hun vloot reageren neutraal op de overname van Fokker door Dasa. Zij verwachten in de toekomst weinig verandering in de relatie met de Nederlandse vliegtuigbouwer.

Bij American Airlines, verreweg de grootste klant van Fokker, gelooft men in een eerste reactie dat de relatie met Fokker onder Dasa's hoede niet wezenlijk zal veranderen. “Maar we willen eerst meer weten over de details van de overeenkomst voordat we hierover concrete uitspraken doen”, zei woordvoerder Marti Heyres van American.

American, de grootste luchtvaartmaatschappij in de VS, heeft op dit moment 20 F-100 toestellen in haar vloot. 55 stuks zijn nog in bestelling. Tevens heeft American een optie op 75 F-100 toestellen. Eind vorig jaar stelde American een definitieve beslissing over aankoop van 37 F-100 toestellen daarvan uit tot na 1995. Als reden voor het uitstel gaf American op dat zij de toestellen had verwijderd uit haar lange termijn-plannen. In die situatie is volgens Heyres sindsdien geen verandering gekomen.

Voor de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair, die tien Fokker-100 toestellen in haar vloot heeft, maakt het niet uit wie Fokker bezit. “Zo lang alles net zo blijft gaan als wij gewend zijn, blijven wij gewoon trouw aan Fokker”, zegt Swissair-woordvoerder Herbert Schmell. Hij voegt er aan toe dat “de F-100 een uitstekend produkt is waarvan wij nog lang gebruik willen maken”.

Swissair heeft op dit moment nog vier opties lopen op F-100 toestellen. Swissair heeft nog niet besloten is of de Zwitserse maatschappij de optie om zal zetten in definitieve koop van toestellen. “Maar dat zal zeker niet beïnvloed worden door deze overeenkomst”, aldus Schmell. “Wij gaan er vooralsnog gewoon vanuit dat in dit contract niets verandert.”

Swissair dochter Cross-Air, een regionale luchtvaartmaatschappij uit Zwitserland, vliegt al enige jaren met Fokker-50 toestellen. Het propellorvliegtuig van Fokker is buiten het contract met Dasa gelaten. Volgens Fokker-topman Nederkoorn betekent dat niet het einde van dit toestel. De ATR-42 van het Franse Aerospatiale en het Italiaanse Alenia, de toekomstige partners van Fokker, is een soortgelijk toestel. Fokker denkt met de F-50 de concurrentie met de nieuwe partners goed aan te kunnen. Bij Cross-Air was gisteravond niemand bereikbaar voor commentaar.