Putter uit de garage aan basis van revival Mouland

NOORDWIJK, 25 JULI. Mark Mouland heeft gisteren met een tweede ronde van 66 de leiding genomen in het Heineken Dutch Open. Op de duinbaan van de Noordwijkse Golfclub maakte hij zeven birdies en slechts één bogey. De 31-jarige professional uit Wales had niet meer dan 20 putts op de green nodig, bijna een record.

Het gemiddeld aantal putts van een speler op topniveau ligt op 31. De Brit Bob Winn heeft in het Nigeria Open in 1973 een ronde gemaakt met 19 putts en het record in de Verenigde Staten staat op 18 putts in één ronde. Mouland, die na een eerste ronde van 68 al mede aan de leiding ging, had zijn fabelachtige korte spel te danken aan een tip van collega Ross McFarlane. “Hij zag dat ik het slagvlak opende tijdens de opzwaai en het weer sloot op de weg terug. Tegelijk besloot ik terug te vallen op mijn oude putter, die vijf jaar op non-actief in de garage had gestaan. Ik heb lange tijd slecht gespeeld en ik moest iets drastisch doen om mijn niveau van drie, vier jaar geleden terug te krijgen. Als amateur heb ik vroeger ooit eens 22 putts in een ronde gemaakt en als professional 23 putts,” aldus Mouland, die in 1988 het Nederlandse Open won in Hilversum. “Ik heb iets met Holland,” zei hij desgevraagd. “Het bevalt me hier goed en ik vind de mensen aardig.”

De Welshman is twee slagen voor op Bernhard Langer en Michael McLean. Langer's liefde voor linksbanen is bekend. Hij speelt altijd goed in de week na het Britse Open en na Muirfield vorige week is hij ingesteld op de grillen van het duinlandschap en het bijbehorende klimaat. De Duitser maakte zes birdies en twee bogey's. Sinds 1979 heeft hij ieder jaar minimaal één groot toernooi gewonnen. Dit jaar is hij nog zonder overwinning. Het zal niemand verbazen als zondagmiddag blijkt dat hij zijn succesreeks weer met een jaar heeft verlengd. De 67 van McLean was waarschijnlijk de beste ronde van de dag. De Engelsman had een late starttijd en behoorde tot de deelnemers die het spel wegens onweer drie kwartier moesten onderbreken. Ogenschijnlijk zonder concentratieverlies ging hij na de gedwongen pauze met enkele birdies verder.

Op drie slagen van leider Mouland volgen Greg Norman, Eamonn Darcy en Gary Evans. Zij behoren zeker nog tot de kanshebbers. Norman had een zwakke start, maar redde zijn score (69) met vijf birdies in de laatste acht holes. Darcy heeft bij alle lange slagen last van zijn rug. Gisteren werd dat ongemak gecompenseerd door dodelijk spel op en rond de greens. Hoogtepunt van Evans was een eagle-3 op de 486 meter lange veertiende hole. Deze 23-jarige eerstejaars professional heeft dit seizoen al meer dan honderdduizend pond gewonnen en staat 27ste op de Europese ranglijst.

Halverwege een golftoernooi vindt er een schifting plaats. Van de 150 deelnemers zijn nu nog de beste 65 spelers overgebleven. Dat betekent dat Noordwijk afscheid heeft genomen van enkele gerenommeerde spelers. José-Maria Olazabal, Ian Baker-Finch, Sandy Lyle, Ronan Rafferty en Christy O'Connor hadden allemaal slagen te veel. Ook Chris van der Velde, de enige Nederlander met een licentie voor de Europese Tour, moest het veld ruimen met scores van 75 en 78. Op de ranglijst bevindt hij zich nu rond de kwetsbare 120ste plaats. Komt hij daar boven, dan dreigen aan het einde van het seizoen opnieuw de loodzware kwalificatieronden in Montpellier. Zijn beste klassering was 33ste in maart.

Van de tien Nederlandse professionals en vijf amateurs slaagden er twee spelers in zich te plaatsen voor de laatste twee ronden. Verheugend is de opleving van Ruud Bos, de laatste landgenoot die te klein bleek voor het avontuur in Europa. Met scores van 72 en 71 kwalificeerde hij zich royaal. Michael Vogel, de kopman van het nationale team, wist op knappe wijze als enige amateur tot het weekeinde door te dringen (73-71).

    • Jan Ebbinge