"Marlboro Man' (51) overlijdt aan longkanker

LOS ANGELES, 25 JULI. Wayne McLaren, de acteur die wereldwijd op posterformaat te bewonderen was als de stoere "Marlboro Man', is overleden aan longkanker. McLaren, die in de laatste jaren van zijn leven een overtuigd anti-roker was geworden, werd 51 jaar oud.

De acteur was in 1975 door de sigarettenfabrikant Philip Morris in dienst genomen om het sigarettenmerk Marlboro aan te prijzen. Nadat hij twee jaar geleden van zijn artsen hoorde dat hij aan longkanker leed, ontpopte McLaren zich als één van de bekendste voorvechters van de anti-rooklobby.

De acteur en voormalige stuntman, die zelf 25 jaar lang had gerookt, verscheen vorig jaar op een aandeelhoudersvergadering van Philip Morris met een verzoek aan het bedrijf om de reclame-uitingen voor sigaretten te verminderen. Hij ging ook het land in om toespraken te houden, waarin hij kinderen waarschuwde voor de gevaren van roken. Ook werkte hij mee aan een produktie van de BBC met dezelfde boodschap.

McLaren hoorde in 1990 dat hij al langere tijd aan longkanker leed. Hij spande daarop een proces aan tegen de arts die hem een jaar eerder lichamelijk had onderzocht en daarbij geen kankercellen had waargenomen. Beide partijen kwamen eind vorig jaar tot een schikking. (Reuters)