Koevermans als laatste Nederlander uitgeschakeld

HILVERSUM, 25 JULI. Bij de finales van het toernooi 't Melkkhuisje zal een Nederlander ontbreken. Hardrockfanaat Mikael Tillstrom speelde namelijk de laatste Nederlander, Mark Koevermans, in drie sets (2-6, 6-3, 6-4) uit het toernooi. Toernooidirecteur Piet van Eijsden trok er wit van weg: daar ging zijn laatste publiekstrekker. En de halfvolle tribunes werden er stil van.

Aanmoedigingen hadden Koevermans overigens niet geholpen. Zijn vermoeide benen droegen hem gewoon niet waar de bal was. Dat was met de Belg Wuyts tegen Arrese na een gewonnen eerste set ook het geval. Met dodelijk vervelend topspintennis strooide de vooraf al als finalist ingeschatte Spanjaard zand in de Belgische machinerie.

Het publiek zuchtte tijdens de 2,5 uur durende partij blijkbaar te hard, want nog steeds pakte de arbiter uit met "stilte alsjeblieft'. Tillstrom moet bij het aanschouwen van de winst (6-7, 6-3, 6-2) van zijn tegenstander in de halve finale het volume van zijn koptelefoon nog wat hebben opgeschroefd om niet in slaap te vallen. Krijgt de Zweed in Arrese een "bewegend muurtje' tegenover zich, in de andere semi-finale staat Novacek met Santoro hetzelfde te wachten.

Voor Mark Koevermans betekende de kwartfinale-ontmoeting tegen de Zweedse jongeling Mikael Tillstrom (20) zijn tiende optreden in één week tijd. Dat bleek te veel gevraagd. Een nederlaag in drie sets was het onvermijdelijke resultaat.

Langzaam maar zeker ebde de scherpte weg om de met name de harde backhandklappen van zijn tegenstander te belopen. Dat bovendien een bilspier het begaf en aan de pijn van de nederlaag derhalve fysieke pijn voorafging, was niet verbazingwekkend. De "Koef' was gewoon opgebrand. En het laatste restje energie haalde bovendien Tillstrom eruit met pesterige dropshots.

Toch zou het onzinnig zijn Tillstroms winst alleen toe te schrijven aan het krakkemikkerig gestel van zijn opponent. De liefhebber van hard rockmuziek kan het pluche namelijk niet alleen "oerend hard' slaan, maar ook strelen. Samen met Kulti, Larsson en Enqvist vormt hij nu het reizend tennisgezelschap, dat de toekomst van het Zweedse tennis moet veilig stellen.

Koevermans is voorlopig vooral bezig met het veilig stellen van zijn eigen tennistoekomst, nadat hij door privéproblemen in één jaar tijd duikelde van een 37ste positie op de ATP-ranking naar de 117e.