Grafiek: Met de nieuwe moeder van Fokker, ...

Grafiek: Met de nieuwe moeder van Fokker, Daimler-Benz dochter Dasa, gaat het niet zo goed.

De jaarcijfers over vorig jaar lieten een piepklein winstje zien van 50 miljoen mark op een licht gedaalde omzet van 12,35 miljard mark. Die winst was echter afkomstig van de deelneming in Airbus. De eigen activiteiten van het bedrijf bleven verliesgevend. Het lijdt geen twijfel dat de nieuwe Fokker-eigenaar het de komende jaren nog moeilijk gaat krijgen. Zo zag de regering in Bonn af van de bestelling van de gevechtsvlieger Jäger 90, waarvan Dasa-dochter MBB er aanvankelijk 140 of 200 zou bouwen, voor 135 miljoen mark per stuk. Tevens overweegt de Duitse regering de subsidie aan MBB voor het Airbus-project drastisch te korten om tegemoet te komen aan kritiek uit de VS op "concurrentievervalsende' subsidies. Ook staat beperking van Duitse deelname aan Europese ruimtevaartprojecten, waar behalve Dasa-dochter MBB ook dochter Dornier van profiteert, op het programma.