Fabrikant voor de rechtbank gedaagd; Rel rond olympisch horloge

ROTTERDAM, 25 JULI. Dat een onderneming graag haar naam verbindt aan een groot sportevenement is niets nieuws. Olympische auto's, olympische verzekeringen, olympische horloges: iedereen pikt een graantje mee en wil zijn naam gecombineerd zien met het olympisch ideaal, met vrede, met verbroedering en met topsport. De commercie is ook niet van de laatste jaren: al in 1896 prijkte de naam van Kodak op de aankondigingen van de eerste Spelen in de moderne tijd.

Maar soms gaat het mis. Zoals bij de officiële tijdwaarnemer van de Winter- en Zomerspelen van Albertville en Barcelona, de Japanse uurwerkfabrikant Seiko. Het bedrijf bracht dit jaar een speciale, gelimiteerde Olympische collectie sporthorloges op de markt, waarvan onder anderen alle Nederlandse deelnemers een exemplaar in ontvangst mochten nemen. De ruim tweeduizend Seiko-horloges die in Nederland werden verkocht en weggegeven, droegen op de wijzerplaat de opschriften Seiko Olympic Chronograph, Seiko Olympic Worldtimer of Seiko Olympic Collection, naar gelang het model.

Dat pikte de Nederlandse fabrikant Arbeid Uurwerken b.v. niet. Dit familiebedrijf brengt al sinds 1956 een horloge op de markt onder de naam Olympic. Vandaar dat beide partijen gisteren voor de president van de rechtbank in Rotterdam stonden om het geschil te laten beslechten, daags voor de openingsceremonie in Barcelona.

De firma Arbeid eiste in het kort geding dat er een verbod komt op het gebruik van de naam Olympic op de Seiko-horloges, omdat het bedrijf volgens de advocaat, mr. R.E. Jonen, mogelijk schade zal ondervinden, onder meer door het naamgebruik in de reclamecampagne van Seiko, en dat de nog resterende exemplaren van het horloge uit de handel moeten worden genomen.

Volgens de raadsman van Seiko Nederland, mr. C.A..J. Crul, heeft de Japanse uurwerkenfabrikant alle recht op het gebruik van de toevoeging Olympic op de wijzerplaat. “Seiko is officieel tijdwaarnemer en sponsor van het IOC”, aldus Crul. Daar komt nog bij dat Seiko het woord Olympic niet als merk, maar als bijvoegelijk naamwoord gebruikt, om te verwijzen naar de Olympische Spelen, aldus Crul namens Seiko.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Nederlands Olympisch Comité (NOC) noemden het horlogemerk van de firma Arbeid bij monde van hun advocaat mr. Huydecoper ronduit “misleidend”. De horlogefabrikant, aldus Huydecoper, legt met het Olympic-horloge “een duidelijke link” naar de Spelen, ondersteund met de Olympische ringen en het Olympisch vuur in verschillende advertenties.

De president van de rechtbank wijst vonnis op 8 augustus. De Nederlandse deelnemers aan de Spelen mogen in elk geval hun Seiko-geschenk - met de huidige wijzerplaat - houden.

    • Rob Schoof