Betere opsporing van vermisten met computersysteem; Politie beschikt nu over een landelijk registratiesysteem

ROTTERDAM, 25 JULI. Steeds vaker worden in Nederland mensen vermist. Het gaat niet alleen om het handjevol zaken waarvan in de media melding wordt gemaakt, maar het zijn er jaarlijks ongeveer 3.500. De meesten zijn binnen een paar weken weer terecht. Andere zaken blijven een raadsel: van de vermiste persoon wordt nooit meer iets vernomen.

Om deze problematiek effectiever aan te pakken, beschikt de politie sinds deze maand over een landelijk computersysteem voor de centrale registratie van vermiste personen en onbekende doden. De Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) ontwikkelde hiervoor het Vermiste Personen Systeem (VPS). Kon de politie in het oude systeem alleen op naam van de vermiste persoon zoeken, nu wordt ook het signalement in de computer opgenomen.

Het VPS werkt op dezelfde manier als het landelijk politie herkenningssysteem, dat gebruikt wordt voor het opsporen van verdachten. Net als bij het herkenningssysteem voert de politie de gegevens voor het VPS zelf in. Ook signalementen van onbekende doden worden in het bestand opgenomen. Omdat er geen centraal meldingspunt was kon bijvoorbeeld bij een onbekende dode niet worden nagegaan of de persoon eerder al als vermist was opgegeven. Om tot een identificatie te komen, worden de uiterlijke kenmerken van vermisten en onbekende doden vergeleken. De CRI schat dat de afgelopen tien jaar ongeveer twintig zaken niet zijn opgelost.

Deze week maakte de Groningse politie bekend het zoeken naar de zevenjarige Nymphe Poolman uit Vriescheloo te staken. Het meisje is sinds 28 november spoorloos, nadat ze vlakbij haar ouderlijke woning uit de auto van haar vader was gestapt. Een ander raadsel voor de politie is de verdwijning vorige maand van een 27-jarige Haarlemse vrouw. Zij werd voor het laatst gezien toen ze op 3 juni vroeg in de avond na een partijtje tennis haar auto parkeerde voor haar woning. Hoewel de afstand naar de voordeur maar tien meter bedraagt, is zij nooit binnen aangekomen. De vrouw is verdwenen. Volgens de politie is er geen enkel spoor van een misdrijf. Het enige wat de politie weet is haar signalement en dat ze een paars trainingspak droeg en een racket bij zich had.

In het nieuwe systeem worden behalve het signalement de gegevens over kleding, sieraden en gebruikt vervoermiddel opgeslagen. Van alle aanmeldingen van vermissing moet direct een proces-verbaal worden opgemaakt aan de hand van een uniforme vragenlijst. Gevraagd wordt ondermeer naar haarkleur, postuur, lengte, kleur van de ogen, littekens en tatoeages. Door gebruik van gestandaardiseerde codes en beschrijvingen ontstaat zo een gedetailleerd beeld. De politie moet ook om de gebitskaart van de vermiste vragen.

Omdat het VPS pas een paar weken in werking is, zitten er volgens de CRI momenteel slechts de complete gegevens in van vijftig vermiste personen, onder wie ook kinderen. Het overgrote deel hiervan is door de buitenlandse politie via Interpol aangemeld. De korpsen in Nederland hebben nog een paar maanden nodig om de openstaande meldingen, compleet met alle signalementen, in het VPS in te voeren.

    • Nen Ketting