Besluiteloze belegger is bang voor nieuwe cijfers

AMSTERDAM, 25 JULI. Besluiteloosheid en groeiende onzekerheid beheersten deze week de handel op de Amsterdamse effectenbeurs. De besluiteloosheid leverde minimale omzetten op, de onzekerheid zorgde voor lage prijzen. En de meeste handelaren verveelden zich stierlijk.

Beleggers zien met enig angst en beven de stroom tweede-kwartaalcijfers tegemoet. DSM bijt volgende week donderdag het spits af. Tegenvallende berichten over de resultaten bij enkele grote Duitse chemieconcerns drukten de afgelopen dagen de koers van DSM en Akzo alvast wat naar beneden. DSM schoot door de grens van honderd gulden heen. Het verlies bedroeg vier gulden, ofwel 3,9 procent, op een slotkoers gisteren van 99,40 gulden. Akzo werd meegesleurd en kelderde zelfs harder. Het verlies voor het Arnhemse concern bedroeg uiteindelijk in totaal 7,50 gulden, een koersval van 5,2 procent.

De val van de twee cyclische fondsen geeft aan dat het vertrouwen van beleggers in het herstel van de economie even weggezakt is. Cyclische fondsen laten in hun koersontwikkeling het snelst zien hoe het met het vertrouwen in de economie staat. Dat vertrouwen werd gedrukt door tegenvallende cijfers van enkele grote buitenlandse ondernemingen, zoals de Amerikaanse computergigant IBM. Aan de vooravond van de stroom van tweede kwartaalcijfers van de Nederlandse ondernemingen waren er deze week daarom meer dalers dan stijgers op de beurs.

Maar behalve de onzekerheid over de naderende cijfers konden handelaren gisteravond nauwelijks harde oorzaken aandragen die de brede koersval konden verklaren. Daarom gonsde het af en toe weer van de geruchten. Zo zou Nedlloyd, de grootste daler onder de hoofdfondsen, weer last hebben van de Noorse raider Torstein Hagen. Maar vermeende koopactiviteit van de Noor werd later tegengesproken. “Er zit gewoon een hele grote verkoper in Nedlloyd”, wist een handelaar. De koersval bedroeg bijna tien procent in elf dagen. Het slot lag gisteren op 44,90 gulden.

Nedlloyd was niet het enige transportfonds dat het moeilijk had. De transportfondsen maken magere maanden door. De fondsen daalden de afgelopen twee maanden aanmerkelijk sneller dan de beurs. Waar de CBS-stemmingsindex 7,5 procent kelderde, verloren Nedlloyd, Van Ommeren en KLM zelfs bijna drie keer zoveel. Van Ommeren viel deze week bijna vier procent terug tot 35,20 gulden.

KLM kreeg een extra klap door het bericht dat de "ideale partner' British Airways een overeenkomst heeft gesloten met de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij USAir. De Britten nemen voor 750 miljoen dollar (1,26 miljard gulden) een belang van 21 procent in de op vijf na grootste luchtvaartmaatschappij van de VS. BA heeft daarmee eindelijk toegang gekregen tot de grootste vliegmarkt ter wereld.

De grootste klappen gingen naar ondernemingen die hun winstverwachting naar beneden bijstelden. Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) maakte bekend dat de halfjaarwinst een stuk lager zal uitkomen. De koers kelderde daags na de bekendmaking 12,7 procent. Tulip computers kreeg een klap door geruchten dat het in de rode cijfers terecht zou komen. Het bedrijf ontkende maar zei wel een lagere winst te verwachten. De koers viel bijna 18 procent. Maar in alle gevallen waren de omzetten laag.

    • Max Christern