USAir boekt verlies van 73 miljoen gulden

ROTTERDAM, 24 JULI. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij USAir heeft over het tweede kwartaal van dit jaar een negatief bedrijfsresultaat van 43,7 miljoen dollar (73,4 miljoen gulden) geboekt. Het verlies is ten opzichte van een jaar geleden meer dan verdubbeld.

Dit heeft USAir gisteren bekendgemaakt. De maatschappij wijt het grote verlies aan de eerder dit jaar begonnen prijzenslag op de Amerikaanse vliegmarkt. De in Arlington, Virginia gevestigde luchtvaartmaatschappij lijdt al sinds 1989 verlies. De USAir groep, de moedermaatschappij van USAir, zag haar kwartaalverlies oplopen van 56,8 miljoen dollar tot 84,9 miljoen dollar.

Afgelopen woensdag kwam deze zesde luchtvaartmaatschappij van de VS tot een akkoord met British Airways. De Britse luchtvaartmaatschappij nam voor 750 miljoen dollar een belang van 21 procent in USAir.

Volgens USAir topman Seth Scofield moet de recentelijk aangekondigde prijsstijging van de vliegtickets de maatschappij uit de verliezen helpen. Daarnaast heeft USAir kostenbesparende afspraken gemaakt met de piloten waardoor de kosten vanaf het derde kwartaal met circa 100 miljoen dollar zullen worden gedrukt.

Alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen maken op dit moment zware tijden door. De verliezen zijn een gevolg van de Golfoorlog en de recessie en zijn nog eens versterkt door de prijzenslag. Delta Airlines, de derde luchtvaartmaatschappij van de VS, presenteerde gisteren de jaarcijfers over het afgelopen boekjaar. Delta leed een verlies van 506,3 miljoen dollar tegen een negatief saldo van 324,4 miljoen dollar in 1991. Over het laatste kwartaal boekte de maatschappij een verlies van 180,2 miljoen dollar. In dezelfde periode van het vorig jaar maakte Delta Airlines nog een kleine winst van 19,2 miljoen dollar.