Surveillanten voor sociale veiligheid metro Rotterdam

ROTTERDAM, 24 JULI. Het openbaar-vervoerbedrijf RET in Rotterdam wil 100 tot 125 eigen mensen opleiden tot zogenoemde OV-surveillanten.

De inzet van deze surveillanten is volgens de RET-directie noodzakelijk om de sociale veiligheid in en rond de metrostations te verbeteren. De RET heeft gisteren haar veiligheidsplannen gepresenteerd tijdens de raadscommissie vervoer. Daarin werd bekendgemaakt dat vijftien "risico-stations' permanente bewaking zullen krijgen. Een gesloten instapsysteem lijkt vooralsnog te duur. Wel zullen op sommige stations buiten de spitsuren draaihekken worden geplaatst met daarachter een kaartcontroleur. De OV-surveillanten zullen vooral worden belast met het begeleiden van voetbalsupporters en discogangers. Ook zullen zij helpen lastige reizigers af te voeren. Het is nog onduidelijk welke bevoegdheden de surveillanten krijgen. De directie van de RET wil dat zij handboeien mogen gebruiken. Ook de raadscommissie is daarvan voorstander. Over bevoegdheden en samenwerking met de politie praat de RET de komende maanden met justitie en politie.