SULEIMAN FRANJIEH; Feodale krijgsheer

BEIROET, 24 JULI. Suleiman Franjieh, de laatste van zijn generatie feodale krijgsheren die Libanons leven hebben beheerst nadat het in 1943 onafhankelijk werd van Frankrijk, is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. Mede-zaims als Pierre Gemayel, Camille Chamoun en Kamel Jumblatt zijn al veel langer dood. Franjieh was de leider van een machtige maronitische clan in de bergen van Noord-Libanon en van het plaatselijke leger, de Marada (reuzen). Kleinzoon Suleiman jr.(28) heeft het leiderschap over het gebied al enige tijd geleden overgenomen.

Sinds de jaren zeventig was Franjieh verwikkeld in een vete met de eveneens maronitische Gemayels, en hij zou in dat kader en in het kader van de macht meer in het algemeen tot het doden van honderden mensen opdracht hebben gegeven. Zelf zou hij er ook enkelen hebben vermoord.

De Gemayels op hun beurt worden verantwoordelijk gesteld voor de moord op Franjiehs zoon Tony, diens vrouw en dochtertje en 30 aanhangers bij een overval op zijn woning in Ehden. Suleiman jr. heeft aangekondigd die vete te willen beëindigen terwille van de toekomst van Libanon, maar slechts weinigen geloofden hem. Hij trad vorige maand af als minister van huisvesting toen president Hrawi hem uitnodigde voor een lunch waaraan ook Samir Geagea, aanvoerder van de moordpartij in Ehden en nu leider van de grootste christelijke militie, aanzat.

Franjieh, een oude vriend en bondgenoot van de Syrische president Hafez al-Assad, was president van Libanon bij het uitbreken van de burgeroorlog in 1975. Veel mensen zijn van mening dat zijn door corruptie getekende regering en zijn gebruik van geweld tegen politieke tegenstanders het uitbreken van de burgeroorlog ten minste heeft versneld. Het volgende jaar nodigde hij Syrië uit troepen te sturen om de christenen te helpen tegen de Palestijns/links-Libanese overmacht. De Syriërs zijn er nog steeds, tot woede van veel christenen die Franjiehs liefde voor Assad niet delen. (Reuter, AFP, AP)