Siemerink in uur tijd van het gravel geslagen

HILVERSUM, 24 JULI. Het verstandshuwelijk dat Jan Siemerink begin deze week op 't Melkhuisje sloot met het door voor hem verfoeide gravel is in de kwartfinales alweer uitgedraaid op een abrupte scheiding. De Franse gravelbijter Fabrice Santoro forceerde met 6-3, 6-1 de breuk.

Aan de relatie tussen Jacco Eltingh en het steengruis veranderde niets door de opdoffer die Karel Novacek met eveneens 6-3, 6-1 uitdeelde. Gevolg van beide nederlagen was wel, dat de Oranje-jubelzang van woensdag omsloeg in een klaagzang.

Bij het dubbelspel bereikte Haarhuis-Koevermans wel de laatste vier, evenals Nijssen met de Tsjech Suk aan zijn zijde.

Siemerink wist, dat hij alleen met een perfect service-volley spel Santoro tot overgave kon dwingen. Bij de cijfers stond na afloop achter "percentage eerste service' evenwel slechts 43% en achter "aces' niet meer dan drie. Het formulier zei niets over de kwaliteit van Siemerinks volley, maar ook die was beneden peil. Resultaat: een nederlaag in even meer dan een uur, die pijn deed door de manier waarop hij tot stand kwam.

Vanaf de baseline ontbreekt nog steeds de techniek en de power om de gelouterde gravelspecialisten te verslaan en de service van Siemerink is niet van zo'n bijzonder hoog gehalte dat er tussen hem en het gravel ooit echt iets moois zal opbloeien. Realist als hij is, erkende Siemerink zelf ook deze feiten en schatte hij zijn kansen op succes tijdens de Spelen, waar de ondergrond ook uit gemalen baksteen zal bestaan, niet te hoog in.

Droeg Siemerinks verlies nog een leerzaam onthullend karakter, aan die van Eltingh tegen Novacek viel niets af te lezen. Hooguit dat de Tsjech één van zijn beste dagen had. Eltingh begon het duel zeker niet slecht, maar vanaf 40-0 zag hij achter elkaar vier returns voorbij suizen. Bij die vier bleef het niet. Hoe goed de Heerdenaar ook opsloeg, Novacek retourneerde beter.