Quayle werkt zich in de nesten over abortus

WASHINGTON, 24 JULI. Net op het moment dat de Amerikaanse president Bush uitdrukkelijk had verklaard dat hij zijn plaatsvervanger, Dan Quayle, wil handhaven, heeft deze zichzelf in moeilijkheden gebracht met de suggestie dat hij zijn dochter eventueel een abortus wil laten ondergaan.

Quayle deed zijn uitlating woensdag tijdens een vraaggesprek voor de televisie. Gevraagd wat hij zou doen indien zijn eigen dochter ongewenst zwanger zou worden en een abortus wilde ondergaan, antwoordde Quayle: “Ik zou haar natuurlijk raad geven en met haar praten en ik zou haar steunen, welk besluit ze ook zou nemen”. Wel zei Quayle te hopen dat ze niet voor abortus zou kiezen. Quayle heeft één dochter, Corrine, van 13 jaar.

Zijn uitspraak wekte bevreemding omdat de vice-president zich tot dusverre altijd had laten gelden als een fervente tegenstander van abortus. Hij heeft zich steeds een groot voorstander getoond van een grondwettelijk verbod op het toepassen van abortus. Anti-abortusgroepen in de Verenigde Staten vroegen zich woensdag onmiddellijk bezorgd af of ze een bondgenoot hadden verloren. Tegenstanders van Quayle beschuldigden hem van hypocrisie.

Quayle's echtgenote Marilyn bleek het in het geheel niet eens te zijn met het standpunt van haar man. “Zij zal het kind tot het eind toe behouden”, verklaarde ze gisteren. “Wie zou deze beslissing nemen?”, informeerde een verslaggever bij haar in Iowa, waar ze op bezoek was. “We zullen die samen met haar nemen”, luidde daarop het resolute antwoord.

De vice-president, die zich de afgelopen vier jaar met tal van ongelukkige uitspraken als een politieke brekebeen heeft ontpopt, vond zijn uitspraak bij nader inzien zelf ook niet zo geslaagd. Een dag later onderstreepte hij dat hij zijn dochter zou aanmoedigen geen abortus te ondergaan en dat hij nog steeds een overtuigd tegenstander is van abortus.

Kort voor de rel over abortus had Bush verzekerd dat Quayle ook bij de verkiezingen van 3 november zijn "running mate' zal zijn. Hij ontzenuwde daarmee hardnekkig aanhoudende geruchten dat Quayle, over wie de afgelopen vier jaar een vloed van negatieve publiciteit is uitgestort, van zijn functie zou worden ontheven. Ook Quayle zelf ontkende dat hij binnenkort zou vertrekken, al zei hij daartoe altijd bereid te zijn als hij het gevoel had dat Bush van zijn aanblijven schade zou ondervinden. (AP, Reuter)