Post en Raas "blij met toenadering'

TOURS, 24 JULI. Jan Raas en Peter Post, ploegleiders van Buckler en Panasonic, hebben gisteravond na een gesprek besloten elkaar in de toekomst niet meer te zullen dwarsbomen. In een vanochtend afgegeven verklaring zeggen Raas en Post dat de gebeurtenissen van de laatste dagen, waarbij het koersverloop werd beïnvloed door oude vetes tussen het tweetal, de wielersport niet ten goede zijn gekomen.

Post: “Het is in het belang van de toekomst van de Nederlandse profwielersport. Ik ben blij met deze toenadering. Het had veel eerder moeten gebeuren.” Raas: “Ik heb een dergelijk gesprek al langer gewild, maar daarvoor was nooit echt aanleiding.”

De belangenvereniging van wielerploegleiders heeft gisteren geprotesteerd bij de directie van de Tour de France tegen de berisping aan het adres van de twee ploegleiders naar aanleiding van de ruzie tussen de renners Frans Maassen en Marc Sergeant in de etappe van woensdag. Voorzitter Roger Legeay van Z, Post en Raas vinden dat de organisatie zich niet mag bemoeien met het wedstrijdverloop. Daarvoor is de voorzitter van de jury verantwoordelijk. Tour-directeur Leblanc handhaafde de berisping.

De directie van Heineken heeft gisteren in een persoonlijke brief aan Jan Raas haar ongenoegen uitgesproken over de gang van zaken in de etappe van woensdag. Heineken, dat de ploeg van Raas sponsort met het eigen biermerk Buckler, vindt dat zowel de sponsornaam als de wielersport in diskrediet zijn gebracht. Tijdens de rechtstreekse televisie-uitzending van de zeventiende etappe ontving het bedrijf verschillende telefoontjes van kijkers die hun ongenoegen uitspraken. Ook de vrouw van Jelle Nijdam is de afgelopen dagen bestookt met boze telefoontjes. Nijdam zou tijdens de rit van dinsdag Dimitri Zdanov hatelijk hebben uitgelachen toen hij aan zijn wiel zat geplakt.

De renners van Panasonic en Buckler hadden na de geruchtmakende etappe op eigen initiatief vrede gesloten. Henk Lubberding, lid van de Panasonic-ploeg die samen met Raas heeft gereden, liet al vanuit Nederland weten dat “het tijd werd dat de renners volwassen werden en hun eigen plan trokken, die twee ploegleiders worden toch nooit verstandig.”

In de etappe van gisteren, tussen Montluçon en Tours, was van een controverse tussen de twee Nederlandse kampen niets meer te merken. Frans Maassen maakte enige tijd deel uit van een kopgroep, er was geen Panasonic-renner in zijn buurt. De rit leek op een massasprint uit te lopen. Maar in de laatste kilometers werden tal van demarrages geplaatst. Jelle Nijdam leek op weg naar de eerste overwinning van de Buckler-ploeg, maar hij werd in de laatste meters gepasseerd door Thierry Marie, een Fransman die daarmee voor de zesde Franse etappezege in deze koers zorgde.