Palermo begraaft rechter Borsellino

ROME, 24 JULI. Met beloftes om de strijd tegen de mafia niet op te geven heeft Palermo vanmorgen afscheid genomen van Paolo Borsellino. President Scalfaro en duizenden mensen buiten de kerk gaven een langdurig en emotioneel applaus toen de kist van de vermoorde mafiarechter door zijn collega's naar buiten werd gedragen.

Borsellino's weduwe had een staatsbegrafenis geweigerd, maar wel president Scalfaro, minister van justitie Martelli en politie-prefect Parisi uitgenodigd, als voortrekkers in de strijd tegen de mafia.

Tegen de tienduizend mensen waren naar de kleine, betonnen parochiekerk van Santa Luisa di Marillac gekomen waar om negen uur de uitvaartmis begon. De 400 plaatsen binnen waren bezet door vrienden, collega's en enkele autoriteiten, onder wie ook ex-president Cossiga en de voormalige burgemeester van Palermo, Leoluca Orlando. Buiten luisterden duizenden mensen in de brandende zon vanachter dranghekken mee naar de mis. Zij barstten in luid applaus uit toen pastoor Giuseppe Bucalo uitriep: “Zolang deze aarde mensen voortbrengt als Paolo Borsellino, is er nog hoop.”

De weduwe van Borsellino had de Palermitanen opgeroepen om scènes van protest, zoals dinsdag bij de staatsbegrafenis van de vijf vermoorde lijfwachten van Borsellino, te vermijden. Nu was er applaus voor Scalfaro, die veel waardering heeft geoogst met zijn oproep tot een soort nationaal verzet tegen de mafia.

Acht procureurs in Palermo, de helft van het totaal, hebben gisteren hun functie neergelegd om een betere bestrijding van de mafia te eisen en hun baas, procureur Pietro Giammanco, tot aftreden te dwingen.

“We zijn nog steeds bereid ook ons leven op te offeren, maar op voorwaarde dat we ons onderdeel voelen van een collectieve inspanning”, schreven de acht in een gezamenlijke verklaring. Giammanco, die zich gisteren ziek heeft gemeld, is er ook door de vermoorde rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino vaak van beschuldigd onderzoeken tegen de mafia tegen te werken.

De procureurs, wier functie vergelijkbaar is met officier van justitie, hekelen in hun verklaring “het gebrek aan politieke wil, de adminstratieve en organisatorische inefficiëntie en de gebrekkige technische voorbereiding” van politie en rechters.

In Palermo doen berichten de ronde dat Borsellino verklaringen van voormalige mafiosi aan het verzamelen was over de banden tussen de rechterlijke macht (in Italië vallen de officieren van justitie daar ook onder) en de mafia. Er zou een "prijslijst' bestaan waarop rechters konden zien wat een gunstig vonnis voor een mafiosi betekende voor hun bankrekening.

Gisteren heeft de politie in Palermo een massale zoekactie gehouden naar voortvluchtige mafiosi, met als belangrijkste doelwit mafiabaas Paolo Alfano. Vaak ging het om mensen wier verblijfplaats bij de politie bekend was. De actie heeft nauwelijks resultaat opgeleverd; toen de politie zijn huis aan zee had omsingeld, ging Alfano er vandoor met een klaarliggende motorboot.

Woensdagnacht is met de inzet van parachutisten een vergelijkbare zoekactie begonnen in Corleone, het dorpje in Midden-Sicilië waar Totò Riina vandaan komt, de belangrijkste voortvluchtige mafialeider.

Als teken van het harde standpunt dat het kabinet wil innemen zei premier Amato gisteravond in een tv-interview dat de staat tegen mafiosi middelen mag gebruiken “die in andere omstandigheden niet zouden zijn toegelaten door de grondwet”. “Wie de oorlog verklaart aan de staat (...) kan niet worden behandeld met de regels die worden gebruikt voor gewone overtreders”, zei Amato.

Het kabinet heeft vanmorgen de vertrouwenskwestie gesteld in de Senaat om te garanderen dat het nieuwe pakket antimafiamaatregelen zou worden aangenomen.

Volgens een rapport van de carabinieri dat is uitgelekt in de media zou ook de Milanese rechter Antonio Di Pietro, die de systematische corruptie binnen de gemeente Milaan heeft blootgelegd, op de dodenlijst van de mafia staan. De mafiabende van Totò Riina zou bang zijn dat Di Pietro in zijn onderzoek stuit op bedrijven die de mafia gebruikt om de winsten van de drughandel wit te wassen.

    • Marc Leijendekker