"Pablo Escobar wil zich overgeven'

MEXICO-STAD, 24 JULI. De Colombiaanse drugcrimineel Pablo Escobar die gisteren uit zijn gevangenis nabij Medellin ontsnapte zou bereid zijn zich over te geven aan de autoriteiten, mist hij van hen “garanties” krijgt. De Verenigde Staten hebben kritiek geuit op de Colombiaanse regering wegens de ontsnapping van Escobar.

De gevluchte drugbaron zou gisteren in een boodschap aan een Colombiaans radiostation hebben laten weten dat hij bereid is zich over te geven. In een geluidscassette die werd toegezonden aan radio Caracól zou Escobar de Colombianen ook hebben verzekerd “voorlopig geen gewelddadige acties” te overwegen. Caracól liet na een vergelijking met ander geluidsmateriaal weten dat het inderdaad om de stem van de 42-jarige Escobar ging. Een neef van de voortvluchtige leider van het cocaïnekartel van Medelln bevestigde later het aanbod.

Het Colombiaanse leger is er nog niet in geslaagd Escobar op te sporen. Escobar ontsnapte woensdag uit zijn "gevangenisboerderij' in Envigado, een plaatsje nabij Medellin waar hij sinds vorig jaar juni gevangen zat nadat hij zich had overgegeven aan de Colombiaanse autoriteiten. De belangrijkste voorwaarden voor Escobars overgave waren dat hij niet zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en zelf zijn gevangenis mocht uitkiezen.

De opstand woensdag waarbij Escobar en negen handlangers ontsnapten zou zijn voortgekomen uit angst van de drugbaron voor een aanslag op zijn leven door het concurrerende cocaïnekartel van Cali of de Amerikaanse drugbestrijdingsdienst DEA.

In Washington heeft de coördinator van het Amerikaanse antidrugbeleid, Bob Martinez, kritiek geuit op Escobars ontsnapping. Martinez noemde het een “zware terugslag voor Colombia en voor de rest van de wereld”. De woordvoerder van het Witte Huis, Marlin Fitzwater, verzachtte in een verklaring de kritiek enigszins door te zeggen dat de gebeurtenissen “nog eens onderstrepen hoe moeilijk legitieme regeringen het hebben in hun strijd tegen de drughandel”.

President Gaviria, die wegens de crisis niet is vertrokken naar de tweedaagse topconferentie van Ibero-Amerikaanse staatshoofden en regeringsleiders in Madrid, heeft laten weten ondanks de ontsnapping van Escobar niet te willen afwijken van het tot nu toe gevolgde beleid. De Colombiaanse regering wil dus doorgaan met het maken van afspraken met drughandelaren, waaronder het niet-uitleveren aan de Verenigde Staten in ruil voor overgave.

De toonaangevende Colombiaanse krant El Espectador - gelieerd aan de Liberale partij van president Gaviria - kritiseerde gisteren in een hoofdartikel de "tolerante' houding van de regering ten opzichte van de drugmafia. “Laten we wel wezen. Eén nieuw teken van zwakte of het vergeten van een misdaad, en dit land is veroordeeld tot morele, politieke desintegratie”, aldus El Espectador, waarvan de hoofdredacteur in 1987 door de drugmafia werd vermoord.

    • Reinoud Roscam Abbing