Overleg over hindoe-tempel in India

NEW DELHI, 24 JULI. De Indiase premier, Narasimha Rao, heeft gisteren overleg gevoerd met radicale hindoe-leiders over de uiterst omstreden kwestie van een tempel die hindoes willen bouwen op de plaats van een moskee bij de plaats Ayodhya.

De besprekingen leverden geen concrete resultaten op, maar de hindoe-leiders zegden toe dat ze de kwestie opnieuw zouden bespreken met de deelstaatregering van Uttar Pradesh, waarin Ayodhya ligt. Waarnemers in New Delhi zeiden echter dat het overleg van de regering met de hindoe-leiders de scherpte aan het conflict had ontnomen.

Het bestuur in Uttar Pradesh is in handen van de Bharatiya Janata Partij (BJP), die sterk voor de bouw van de tempel is. Het standpunt van Rao's regering in New Delhi daarentegen is dat de bouw van de tempel onder geen beding mag doorgaan. Ook de Indiase juridische autoriteiten hebben de bouw van de hindoe-tempel onwettig verklaard.

De kwestie van de tempel heeft de gemoederen in India deze week hevig verhit. Bij verschillende betogingen kwam het tot bloedige confrontaties tussen boze moslims, die zich verzetten tegen de bouw van de tempel, en hindoes. Zeker zeven mensen verloren het leven. Een paar jaar geleden kwamen ten minste duizend mensen om het leven bij massale ongeregeldheden in het hele land. (Reuter)