Milosevic wil zuivering, partij komt in opstand

LJUBLJANA, 24 JULI. In de top van de regerende Socialistische Partij van Servië (SPS) is ruzie ontstaan over de eis van de Servische president Slobodan Milosevic om een zuivering in de partij door te voeren.

Milosevic verweet woensdag in een rede in de stad Leskovac de partijleiding de regeringspolitiek niet voldoende te verdedigen. “In de partij moeten grondige veranderingen worden doorgevoerd, met name van de huidige bureaucratische en inferieure politiek moet afstand genomen worden”, aldus Milosevic, die de leiding van de voormalig communistische partij beschuldigde van “arrogant gedrag dat een negatieve invloed heeft op de mensen”.

Milosevic legde het voorzitterschap van de SPS neer toen hij in 1990 tot president gekozen werd. De huidige voorzitter van de SPS, Borisav Jovic, na Milosevic de meest invloedrijke politicus in Servië, noemde gisteren de kritiek van de Servische president “rijkelijk overdreven en zonder argumenten”. “Hij heeft niet eens namen en feiten genoemd”, aldus Jovic, die meende dat “de kritiek zowel de partij als Milosevic zelf schade kan berokkenen”. Het Servische persbureau Tanjug noemde het conflict tussen de twee machtigste mannen in Servië “een sensatie van de eerste orde”.

In Belgrado circuleren al enige weken geruchten dat de positie van Milosevic in de SPS ernstig verzwakt zou zijn nadat de Verenigde Naties op 30 mei een embargo afkondigden. Het onafhankelijke dagblad Borba berichtte vorige week dat Milosevic bij de verkiezingen van november niet meer voor het ambt van president zal kandideren. Dit bericht werd echter niet door de SPS bevestigd. Tienduizenden aanhangers van de oppositie en studenten hebben de afgelopen weken tijdens demonstraties het aftreden van Milosevic geëist en ook de machtige Servische orthodoxe kerk heeft zich van de president gedistantieerd.

Duitse kranten berichten dat Duitse bedrijven het embargo tegen Servië breken door goederen van vrachtbrieven te voorzien waarop als bestemming of plaats van herkomst Bosnië of Kroatië wordt gezet.

In de Bosnische hoofdstad Sarajevo werd vannacht opnieuw heftig gevochten. Gisteren werden vier mensen gedood en 25 gewond door granaten, toen zij in de rij stonden om een voedselpakket van de VN te bemachtigen.

Niet bekend

EG-bemiddelaar, Lord Carrington, heeft gisteren bekend gemaakt dat hij de leiders van de moslims, Serviërs en Kroaten uitgenodigd heeft voor gesprekken in Londen. In een interview met de Daily Telegraph van vandaag zegt Carrington echter niet meer bereid te zijn te praten over een staakt-het-vuren. “Ik geloof niet dat het veel zin heeft over een nieuw staakt-het-vuren te praten zolang de situatie niet radicaal verandert”, aldus Carrington. Hij toonde zich bijzonder teleurgesteld omdat het voor afgelopen zondag overeengekomen bestand niet succesvol was.

    • Theo Engelen