McDonald's laat 10 pct hogere kwartaalwinst zien

De Amerikaanse hamburgerketen McDonald's heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 254,1 miljoen dollar.

Het recordresultaat was tien procent hoger dan de 232 miljoen dollar in dezelfde periode van het vorig jaar. De omzet in de VS liep op van 1,7 miljard dollar tot 1,8 miljard dollar. Over de gehele wereld zette McDonald's voor een bedrag van 5,4 miljard dollar om tegen 5 miljard dollar over de maanden april, mei en juni 1991.

De resultaten werden onder meer beïnvloed door de waardestijging van buitenlandse valuta's ten opzichte van de dollar. Het valuta-effect was voor het concern sterker dan de negatieve gevolgen van de recessie in Groot-Brittannië en Canada.

Over de eerste zes maanden van dit jaar zijn de verdiensten van McDonald's eveneens met tien procent gestegen. Het concern boekte een winst van 441,5 miljoen dollar tegen 400,5 miljoen dollar in 1991. De omzet in de VS nam toe van 3,2 miljard dollar tot 3,4 miljard dollar, die over de gehele wereld van 9,5 miljard dollar tot 10,3 miljard dollar.

In totaal zijn er tot nu toe in 1992 193 restaurants bijgekomen, waarvan 143 buiten de VS. In 1991 groeide de keten over het gehele jaar met 187 vestigingen, waarvan 128 in het buitenland.