Laatste avond voor Glyndebourne Theater

BBC2, 21.30-23.10u.

Een Gala-concert, bijgewoond door de Prince of Wales en deels gedirigeerd door Bernard Haitink, besluit vanavond voorlopig de operavoorstellingen in het meest exclusieve theater ter wereld: het zuid-Engelse Glyndebourne. Na het Gala wordt de zaal afgebroken en vanaf 28 mei 1994 vervangen door een nieuw theater met 1150 zitplaatsen, 350 meer dan er nu zijn en 850 meer dan het eerste Glyndebourne Theater telde. Het werd in 1934 door de aannemer John Christie aan zijn eigen huis vastgebouwd om er zijn vrouw, de sopraan Audrey Mildmay, te laten optreden. Haar Mozart-uitvoeringen o.l.v. Fritz Busch uit de jaren 1934-'36 zijn nog steeds op de plaat te krijgen en sindsdien is het theater befaamd om het hoge artistieke gehalte waarbij vernieuwingen niet uit de weg worden gegaan: David Hockney maakte er al jaren geleden zijn eerste decors en zelfs Peter Sellers regisseerde er. Op het Gala wordt gezongen door Frederica von Stade, Montserrat Caballe, Ruggero Raimondi, Felicity Lott, Cynthia Haymon, Kim Begley en Benjamin Luxon. Ze worden begeleid door het London Philharmonic Orchestra, geleid door Andrew Davis en Bernard Haitink, die jarenlang de muzikaal leider was van Glyndebourne.

    • Kasper Jansen