Kwartaalwinst Dow Chemical min 20 %

Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical heeft in het tweede kwartaal van dit jaar zijn winst met twintig procent zien dalen.

Dow verdiende 186 miljoen dollar tegen 233 miljoen dollar in dezelfde periode van het vorig jaar. De omzet ging met 100 miljoen omhoog tot 4,9 miljard dollar.

In het resultaat is een buitengewone last verwerkt van 45 miljoen dollar. Dow reserveert geld in verband met toekomstige kosten wegens claims naar aanleiding van een omstreden produkt. Zonder deze last zou de winst met 2 miljoen dollar zijn gedaald.

Over de maanden januari, februari en maart boekte Dow een winst van 171 miljoen dollar. Over de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg de winst 357 miljoen dollar, 55 procent minder dan de 811 miljoen dollar in dezelfde periode van 1991. De omzet liep terug van 9,7 miljard dollar in de eerste helft van vorig jaar tot 9,5 miljard dollar in 1992.

Vorig jaar heeft Dow Chemical ook al genoegen moeten nemen met een lagere winst. Het netto resultaat kwam over geheel 1991 uit op 942 miljoen dollar tegen 1,4 miljard dollar in het jaar ervoor. In Terneuzen is Dow Chemical Benelux gevestigd. Vorig jaar bedroeg de omzet van deze onderneming bijna 5 miljard gulden tegen omgerekend 34,2 miljard (op basis van de eind januari bestaande dollarkoers 1,82) voor het concern als geheel.