Knie en dij

Volleyballers mogen na de Olympische Spelen bij verdedigende acties ook hun knieën en dijen gebruiken voor het spelen van de bal.

Dat is één van de drie spelregelwijzigingen die tijdens het congres van de FIVB in Barcelona is goedgekeurd.

De verandering houdt in dat een volleyballer die een bal wil verdedigen alle delen van zijn lichaam, gemeten van de knie tot de kruin, kan benutten. Tot nog toe lag de grens bij het middel. De FIVB wijzigde de regel om de verdediger meer kans te geven de bal in het spel te houden. De bond vecht tegen de tendens van steeds kortere rally's, veroorzaakt door de alsmaar toenemende aanvalskracht bij de topteams.

Tweede wijziging is dat het verschil in de vijfde set, gespeeld volgens het zogenaamde rally punt-systeem, twee punten moet bedragen. In Barcelona is het voor het laatst zo, dat de beslissende reeks maximaal in 17-16 eindigt.

Tenslotte fluit de scheidsrechter geen netfout meer als de bal zich op dat moment achter de driemeter-aanvalslijn bevindt.