KBB belegger heeft een kort geheugen

De koersval van bijna tien procent van Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) vanmorgen op de beurs toont aan dat beleggers een kort geheugen hebben. Teleurgesteld door de aankondiging van het detailhandelsconcern dat de netto winst in het eerste half jaar "fors' is achtergebleven bij dezelfde periode vorig jaar, deden beleggers hun stukken KBB van de hand. Als de winst nu al tegenvalt, zal die over het hele jaar ook wel tegenvallen, zo luidt hun redenering. Maar dat gaat voor KBB niet altijd op.

In 1988 en 1989 begon KBB de eerste zes maanden óók met een lagere winst, maar in beide jaren was het eindresultaat flink hoger dan het jaar daarvoor. Trouwe beleggers zouden zich dat kunnen herinneren, ware het niet dat KBB na vorig jaar niet meer zoveel trouwe beleggers meer heeft. In 1991 was de winst in de eerste helft opnieuw lager, maar deze keer herstelde KBB zich niet aan het einde van het jaar. De drommen beleggers die vorig jaar om deze tijd "uit KBB gingen', kregen achteraf gelijk.

Maar 1991 was een uitzonderlijk jaar, waarin de jaarwinst van KBB werd gedrukt door bijzondere omstandigheden: de reorganisatie bij de KBB-dochter de Hema en het onverwachte verlies van de met veel trots aan het concern toegevoegde Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwartz. De Hema en FAO zullen dit jaar nog steeds op het resultaat drukken, maar verder zijn er geen nieuwe, omvangrijke of risicovolle operaties aangekondigd. Laten de beleggers zich dus alleen treurig maken door het mooie weer dat door de KBB-directie als oorzaak voor minder volle winkels wordt aangedragen?

Als het mooie weer het enige probleem is, is er nog hoop voor KBB. Het concern verdient namelijk het gros (vorig jaar: 85 procent) van zijn winst in de tweede helft van het jaar, waneer het doorgaans slechter weer is. Investmentbank Morgan Stanley, dat KBB ziet als een lange termijn belegging, waarschuwt voor te veel optimisme: na het topjaar 1991/1992 is KBB mogelijk voorlopig over zijn hoogtepunt heen. Van Hema en FAO Schwartz is het nog hoogst onzeker of zij aan de winstgroei zullen bijdragen. Het advies van Stanley Morgan luidde: niet kopen, wel vasthouden, die stukken KBB. Daar hebben blijkbaar niet alle beleggers het geduld en de zenuwen voor.