Italiaan verkocht voor 2 ton vervalste Friese wandtegels

GRONINGEN, 24 JULI. Een antiquair uit Lutjegast is voor twee ton opgelicht door een Italiaanse handelaar die hem valse Friese wandtegels verkocht. De gedupeerde kocht van 1989 tot 1990 driehonderd vervalsingen van Harlinger wandtegels uit de zeventiende eeuw, met afbeeldingen van zeeschepen. De prijs per tegel varieerde van 750 tot 2.000 gulden.

De Italiaan zei dat hij de tegels uit een oude kelder in Harlingen had gehaald. De zaak kwam aan het rollen toen een antiquair uit Duitsland, die ook enkele tientallen tegels van de handelaar had gekocht, de koper uit Lutjegast in februari vorig jaar inlichtte dat de tegels vervalst waren.

Het scheepvaartmuseum in Bremen had de tegels op oudheid laten onderzoeken, alvorens ze te kopen van de Duitse antiquair. Uit dit onderzoek bleek dat het weliswaar authentieke witte tegels (zogenoemde witjes) betrof uit de zeventiende eeuw, maar met beschilderingen van na 1950. De schilder heeft zich vermoedelijk gebaseerd op de verzameling zeescheeptegels in het keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden.

Volgens deskundigen zijn de tegels zeer vakkundig gemaakt en zijn ze nauwelijks te onderscheiden van authentieke exemplaren. De Italiaan, die de tegels niet zelf heeft vervalst, is in Duitsland strafrechtelijk vervolgd. Ook de rijkspolitie Grootegast heeft proces verbaal tegen de man opgemaakt.