Irritatie bij golftoppers over "trage' baan van Noordwijk

NOORDWIJK, 24 JULI. De topscorers op de eerste dag van het Dutch Open golftoernooi waren gisteren de Engelsman Winchester, Welshman Mouland, Australiër Greg Norman en de Duitser Bernhard Langer, die allen voor 18 holes 68 slagen nodig hadden, vier onder par. Vlak daarachter, drie onder par, zat William Payne Stewart, de Amerikaan met de buitenissige golfkleding die vorig jaar het Dutch Open won. Met een sigaretje in de ene hand en een blikje Heineken in de andere - wie heeft het hier over topsport - lichtte Payne Stewart de gebeurtenissen van de eerste dag toe.

Lichtelijk geïrriteerd door het supportersgedrag verklaarde de Amerikaan: “Ik ben in de loop der jaren heel wat gewend geraakt en had hier ook met alles rekening gehouden, maar het gaat me toch wel wat te ver wanneer een supporter luidruchtig staat te fotograferen wanneer ik bezig ben met de uitvoering van een belangrijke swing. Anderzijds praat ik mezelf aan dat ik wat toleranter moet zijn want ik kan ze toch moeilijk kwalijk nemen dat ze me fotograferen.”

Ook de andere toppers hadden klachten. Bernhard Langer, die vorig jaar als tweede eindigde, speelde een jaar geleden in Noordwijk een fenomenale eerste ronde met vijf onder par. “De greens lijken een stuk langzamer dan vorig jaar”, klaagde de Duitser na zijn gedeelde voorlopige eerste plaats. “Ook het gras lijkt langer waardoor de baan trager wordt. Bovendien draaide de wind alle kanten uit. Slaan was soms een volslagen loterij.”

Grinnekend beaamde Greg Norman dat ook hij last had van de trage baan en verraderlijke wind die op een "blinde' hole als de zevende absoluut niet viel te taxeren. “Ik had enkele keren het voordeel dat Langer voor mij moest afslaan zodat ik goed kon zien waar de bal naar toe ging. Dat heeft geholpen bij mijn keuze voor de juiste clubs. Want ik had af en toe geen flauw benul welke club ik voor een bepaalde slag moest gebruiken.”

Norman is naar Nederland gehaald door de goede connecties van hoofdsponsor Heineken in Australië, hoewel Greg zelf met zijn gezin alweer jaren in Florida woont. “Op een gegeven moment moest ik kiezen. Mijn gezin of het golf. Als ik mijn kinderen van school moet halen kan ik niet trainen of spelen. Daarom heb ik het afgelopen jaar wat gas teruggenomen. Hoewel momenteel het plezier in het golf weer is teruggekeerd en ik ook van plan ben in de toekomst weer meer toernooien in Europa te gaan spelen.”

In zijn zestienjarige loopbaan won de 37-jarige Norman weliswaar 66 toernooien maar slechts één Grand-Slamtoernooi. Het British Open van 1986 op een winderig en nat Turnberry. Zo'n gering aantal Majors is eigenlijk een smet op de carrière van "the white shark', een bijnaam die hij heeft verworven door zijn passie voor de haaienjacht. Gisteren liep een aantal supporters met een opblaasbare haai trouw achter zijn idool aan op Noordwijk. “De man die dat speelgoedbeest droeg verdient een medaille”, vond Norman, die er en passant schande van sprak dat hij door het slechte wedstrijdschema bijna zes uur op de baan had moeten doorbrengen.

Alle deelnemers waren met het oog op de directe televisieuitzending op Sportnet verplicht op baan 1 te starten. In voorgaande jaren werd het wedstrijdveld de eerste dagen verdeeld over een ochtend- en middagsessie. Met daardoor minder oponthoud en een soepeler spelverloop. “Het is belachelijk dat de organisatie dat zo maar verandert”, vond Norman. Blijkbaar was hij even vergeten dat de exposure op televisie het belangrijkste is voor de sponsors die jaarlijks in de golfsport de honderden miljoenen genereren waarvan ook Norman rijkelijk mee profiteert.

    • Marc Serné