Het woord gas

Gas is spul dat altijd zo groot is als de fles waar het in zit. Alles wat vast is, wordt vloeibaar als je het maar warm genoeg maakt. Alles wat vloeibaar wordt gas, als je het maar warm genoeg maakt. Omgekeerd kun je de lucht die je ademt, vloeibaar maken als je het maar koud genoeg maakt. Doe ijs in een koekepan en zet die op het vuur. Het ijs wordt water en daarna wordt het water: stoom.

Het woord gas is het enige Nederlandse woord dat in de hele wereld gebruikt wordt. Het werd vier eeuwen geleden bedacht door een Brusselse wonderdokter die Jan van Helmont heette. Hij maakte het woord gas uit het Griekse woord chaos. Hij sprak de g van gas dus scherp uit, zoals we dat in het Nederlands nu eenmaal doen. In de rest van de wereld spreken ze de g van gas veel zachter uit (Frans garçon, Engels go, Duits gut) en daarom snappen ze niet dat het van het Griekse chaos komt.

Er was nóg een Nederlands woord dat in de hele wereld bekend was, namelijk: apartheid. Maar dat is een (Zuid-)Afrikaans woord en zal binnenkort niet meer bestaan, omdat de apartheid in Zuid-Afrika niet meer zal bestaan. Dan blijft alleen nog gas over.