GEHEIME KRACHTEN IN DE KEUKEN

Vandaag precies een jaar geleden stond er met grote letters in de krant "Pannekoeken genezen Theunisse'.

Wielrenner Gert-Jan Theunisse had, net op het moment dat de PDM-affaire achter de rug was, op weg naar Val Louron in de Pyreneeën wel dertig maal moeten braken. Theunisse zag de Tour even niet meer zitten en sloot zich op in zijn hotelkamer. Ploegleider Priem vond dat Theunisse weer snel opgelapt moest worden en kreeg daarbij hulp van de moeder van Jan Siemons die samen met haar man de TVM-rennersbus bestierde.

Corrie Siemons bakte van een uit Nederland meegenomen pak vier-granenmeel enkele overheerlijke èn geneeskrachtige pannekoeken die Theunisse er weer bovenop hielpen.

Een recept voor

Pannekoeken met fruits de mer

1 pak pannekoekmix

50 gram bloem

50 gram boter

1/2 liter melk

100 gram belegen geraspte kaas

100 gram gekookte mosselen

100 gram gekookte, gepelde garnalen

100 gram champignons

fijngehakte peterselie

25 gram boter

zout, peper

Bak van de pannekoekenmix dunne pannekoekjes en houdt ze warm. Bak de in schijfjes gesneden champignons in boter lichtbruin en knapperig.

Controleer de mosselen en garnalen op ongerechtigheden.

Maak een roux van boter, bloem en melk. Roer de bloem door de gesmolten boter en voeg beetje bij beetje de warmgemaakte melk toe. Laat deze saus enkele minuten op een laag vuur pruttelen.

Roer 75 gram kaas door de saus, die op smaak wordt gebracht met zout en peper. Roer de peterselie en de vis door de saus. Draai het vuur uit.

Leg een lepel vissaus op elke pannekoek en rol ze op.

Leg de opgerolde pannekoeken naast elkaar in een met wat boter ingesmeerde vuurvaste schaal en strooi er geraspte kaas op. Zet de schaal even onder de grill tot de kaas gesmolten is.

    • Anne Scheepmaker