Geen twee bejaarden op één kamer

EINDHOVEN, 24 JULI. Om te voorkomen dat bejaardentehuis Kronenhoef in Eindhoven twee demente bejaarden per kamer gaat huisvesten, heeft de provincie Noord-Brabant besloten eenmalig extra geld beschikbaar te stellen. Daarmee is het bezuinigingsplan van het bejaardentehuis voorlopig van de baan.

In een bejaardentehuis hebben individuele bewoners altijd een eigen kamer. Een groep van 18 bejaarden heeft echter een zogeheten verpleeghuis-indicatie. Dat betekent dat ze moeten verhuizen naar een verpleeghuis, waar het gebruikelijk is dat meer personen op een kamer verblijven. In de verpleeghuizen in de omgeving is momenteel echter geen plaats vrij.

“In mei werden we geconfronteerd met een nieuwe bezuinigingsronde. We hebben toen onmiddellijk een personeelsstop ingesteld. Maar je kunt een spons niet blijven uitwringen”, aldus directeur M. van Eerd van het bejaardentehuis. Zonder structurele financiële oplossing zal het plan met ingang van volgend jaar alsnog worden doorgevoerd. Van Eerd sluit ook niet uit dat hij in de toekomst bij het aannamebeleid voorrang geeft aan bejaarden die naar verwachting minder zorg vereisen. (ANP)