Forse daling winst Bijenkorf Beheer

ROTTERDAM, 24 JULI. De winst van Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB), het moederconcern van onder andere de Bijenkorf, Hema en M&S Mode, is in de eerste helft van het lopende boekjaar onverwacht gedaald. Als gevolg van het warme zomerweer in de afgelopen paar maanden is het resultaat "fors' achtergebleven bij de 9,7 miljoen gulden die in het eerste halfjaar van 1991 zijn verdiend.

Dat maakte het detailhandelsconcern gisteren bekend na sluiting van de beurs, zodat het nieuws geen invloed meer kon hebben op de koers. Vanochtend reageerden beleggers teleurgesteld op de aankondiging. De slotkoers van KBB was gistermiddag 71 gulden per aandeel, vandaag was de koers tegen het middaguur gedaald tot 64,10 gulden.

Bij de presentatie van de jaarcijfers in april had concern-voorzitter A. Maas nog een bescheiden winstverbetering voorspeld. Marktanalisten vertalen de term "forse' daling met een vermindering van minstens 45 procent. Dat zou betekenen dat de halfjaarwinst uitkomt op ongeveer 5,4 miljoen gulden.

Het "uitzonderlijk fraaie en aanhoudende zomerweer' heeft ertoe geleid dat de omzetten in vrijwel alle winkels van KBB afgelopen maanden zijn gedaald, aldus het persbericht van KBB. “En dat is nog zo, kijk maar naar buiten”, zegt een woordvoerder. Vooruitlopend op de bekendmaking van de definitieve halfjaarcijfers op 3 september, treedt het concern verder niet in details.

Van KBB-dochter de Hema is bekend dat ze al een tijd kampt met een teruglopend resultaat. Voor een reorganisatie op het hoofdkantoor van de Hema die in volle gang is, en een verandering in de distributie zijn voorzieningen getroffen van in totaal 45 miljoen gulden, waarvan 25 miljoen dit jaar direct op de rekening van KBB drukt.

Verder kampte de Amerikaanse dochterondernemig FAO Schwartz, een speelgoedketen, vorig jaar als gevolg van de recessie met verlies, terwijl gerekend was op winst. Dit jaar zouden een aantal van de 25 FAO-winkels worden gesloten.

In het vorige boekjaar, 1990/1991, boekte KBB een netto winst van 69 miljoen gulden op een omzet van 5,5 miljard gulden. De resultaten in het eerste halfjaar zijn volgens KBB, "zeker niet doorslaggevend' voor het totale jaarresultaat. De activiteiten van KBB kennen een sterk seizoensgebonden patroon, waarbij veruit het meeste verdient wordt in het laatste halfjaar.