Foliumzuur helpt open rug voorkomen

ROME, 24 JULI. Het aantal baby's dat met een open ruggetje of een open schedel wordt geboren, kan aanzienlijk worden teruggebracht door de aanstaande moeder een kleine hoeveelheid foliumzuur te laten nemen, een vitamine B12-achtige stof die voorkomt in bladgroenten.

Dit blijkt uit onderzoek in Hongarije. “Dit is een fantastische ontdekking”, zegt professor Paul Peters, directeur van het International Clearinghouse for Birth Defects in Rome, waar de informatie over aangeboren afwijkingen in verschillende landen wordt verzameld en bestudeerd. “Na de ontwikkeling van een vaccin tegen rode hond is dit het eerste middel voor primaire preventie van een aangeboren afwijking.” Primaire preventie is het voorkomen van het ontstaan van een afwijking; secundaire preventie is in de meeste gevallen abortus. Sinds de publikatie van een artikel vorig jaar juli in het medische vakblad The Lancet is bekend dat vrouwen die al eerder een kind hebben gehad met een storing aan het centrale zenuwstelsel, resulterend in een open rug of een open schedel, het risico op nog zo'n baby kunnen verminderen door tabletten met vijf milligram foliumzuur te slikken.