Cyclische fondsen omlaag op Damrak

AMSTERDAM, 24 JULI. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zakten vanmorgen onder invloed van lagere openingskoersen in Londen en een iets zwakkere dollar verder terug. Vooral de cyclische fondsen waren uit de gratie bij de belegger.

AMSTERDAM Veel beleggers hebben hun hoop op een vlot economisch herstel even laten varen. Vooral de trage groei van de Duitse economie baart velen zorgen, zo menen handelaren. Vanmorgen viel de koersdaling van de (cyclische) chemiefondsen Akzo en DSM op.

Fokker verloor twee dubbeltjes in afwachting van de uitkomst van de onderhandelingen met Dasa. KLM steeg tegen de trend op de beurs in een dubbeltje. Het meest opvallend was de koersval van KBB dat verwacht dat de winst dit jaar, vooral door het mooie weer, sterk zal terugvallen. Omstreeks het middaguur was de waarde van het aandeel bijna tien procent gezakt tot 64,30 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street zijn gisteren licht gestegen. Het Dow Jones-industrieel gemidelde ging met 12,43 punten omhoog tot 3,290,04. De dag ervoor had de Dow Jones dertig punten verloren. De hogere aandelenkoersen op de beurs van Tokio en de licht stijgende obligatiekoersen waren de voornaamste aanleiding voor de koerswinst in New York.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen lager. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 11,6 hoger sloot op 2.399,5, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 16,6 punten.

FRANKFURT De Duitse beurs bleef er ook vandaag weer slapjes bij liggen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 4,85 lager sloot op 1.623,37, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 12,04 punten.

TOKIO De beurs van Tokio heeft vandaag het herstel van gisteren niet kunnen vasthouden. Geruchten dat het kabinet de beurs niet zal steunen via interventies, deden de koersen vandaag weer fors tuimelen nadat de Nikkei gisteren 3,2 procent gestegen was. Op een persconferentie zei de premier dat in september het kabinet met extra maatregelen zal komen om de ecoom de economie te stimuleren. Het Nikkei-225-koersgemiddelde verloor ruim 542 punten (3,5 procent) en stond aan het eind van de handelsdag op 15.497,79.