Consulent Soylu terug uit Turkije

AMSTERDAM, 24 JULI. Ahmed Soylu, consulent van het Amsterdams Centrum Buitenlanders (ACB), die sinds 14 juli door de autoriteiten in Turkije werd vastgehouden, is terug in Nederland.

Gistermiddag arriveerde hij samen met zijn vrouw op Schiphol. Dit heeft het ACB bekendgemaakt. Gezien zijn slechte toestand kon Soylu de pers niet te woord staan. Soylu werd op 14 juli in Istanbul aangehouden toen hij een vakantie wilde doorbrengen in zijn geboorteland Turkije. Op het vliegveld werd hij gearresteerd door de Turkse veiligheidspolitie, omdat hij, zo bleek later, zijn dienstplicht nog niet had vervuld. Onder zware druk vanuit Nederland werd hij op 20 juli vrijgelaten, maar moest tot gisteren wachten op zijn terugkeer. Tijdens zijn gevangenschap kreeg hij, volgens het ACB, nauwelijks te eten en werd hij gemarteld.