Birma weigert VN toegang

DHAKA, 24 JULI. Birma heeft verklaard dat het de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, niet zal toestaan toezicht te houden op de repatriëring van zo'n 270.000 naar Bangladesh gevluchte Birmese moslims.

Dit hebben Bengaalse functionarissen, die gisteren overleg met Birmese collega's voerden over de kwestie, vanmorgen verklaard. Evenmin waren de Birmezen bereid om andere VN-organisaties op hun grondgebied toe te laten. Door deze Birmese opstelling loopt de repatriëring van de moslims, die al in mei had moeten beginnen, opnieuw vertraging op. De vluchtelingen hebben zich krachtig verzet tegen een repatriëring zonder internationaal toezicht, omdat ze vrezen wederom het slachtoffer te worden van intimidatie en geweld van de kant van de Birmese regering. (AP)