Beurs vermoedt voorkennis handel LCI na fout bericht

Op de Amsterdamse effectenbeurs is de handel in stukken van het computerbedrijf LCI tot kwart voor twaalf donderdagmorgen doorgehaald.

De commissaris van notering besloot de noteringen te schrappen “op grond van vermoedens van ongelijke informatie”, zo deelde de Vereniging voor de Effectenhandel mee.

Het besluit kwam na een artikel over de PC-markt van de Volkskrant waarin LCI (ten onrechte) als failliet is bestempeld. De in 's-Hertogenbosch gevestigde LCI Computer Group, waarvan de aandelen op de parallelmarkt worden verhandeld, reageerde hierop met een verklaring dat van een faillissement geen sprake is en dat men optimistisch is over de halfjaarcijfers die in september worden gepubliceerd.

Gisteren - na het foutieve bericht - opende LCI op de beurs op 2,30 gulden en steeg de koers vervolgens bij een recordomzet (364.000 stuks) in snel tempo naar negen dubbeltjes winst om later terug te vallen naar 2,80 gulden. Hiermee had het aandeel nog steeds drie dubbeltjes winst ten opzichte van de slotnotering van de dag ervoor (2,50).

Het bestuur van de Effectenbeurs vertrouwde de gang van zaken niet en schrapte alle die dag in aandelen LCI gedane transacties. De buers kondigde tevens een onderzoek aan naar mogelijk misbruik van voorkennis.