Baker wil leger Syrië weg uit Beiroet hebben

BEIROET, 24 JULI. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gisteren Syrië opgeroepen een begin te maken met de terugtrekking van zijn troepen uit Beiroet en andere Libanese steden naar de Oostlibanese Beka'a-vallei. Baker maakte gebruik van het eerste bezoek van een Amerikaanse minister aan Libanon sinds bijna tien jaar om druk uit te oefenen op de Libanese regering zich onafhankelijker op te stellen van Syrië, dat een doorslaggevende invloed op Beiroet uitoefent. Syrische leiders hebben eerder laten weten geen plannen te hebben voor een snelle terugtrekking.

Ironisch genoeg had Bakers gesprek met president Hrawi in het Oostlibanese Zghorta plaats in een gebied dat heel sterk door het Syrische leger wordt gedomineerd. Baker werd bij zijn rit door het gebied, waar ook pro-Iraanse radicalen hun bolwerken hebben, echter begeleid door Libanese militairen die door Amerikaanse adviseurs zijn geoefend.

“We zijn sterk voorstander van de politieke onafhankelijkeid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Libanon”, aldus Baker op een persconferentie na zijn besprekingen in Zghorta. Hij onderstreepte tevens dat het van levensbelang is dat de verkiezingen, die waarschijnlijk nog deze zomer worden gehouden, “vrij zijn van elk spoor van intimidatie of dwang”.

Niet bekend

De moord gisteren in Beiroet op een naaste medewerker van de Palestijnse terroristenleider Abu Nidal, Walid Khaled, past in het kader van de huidige Palestijnse machtsstrijd in Libanon. Abu Nidals groep, Fatah Revolutionaire Raad (FRC), gaf de Israelische Mossad de schuld, in samenwerking met “de verrader van de revolutie (..), Yasser Arafat”. Eerder werden onder anderen een andere FRC-man en de commandant van Arafats Al-Fatah in Libanon vermoord. (Reuter, AP, AFP)